promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön a vega Guinness, azaz khm, vegán Guinness
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Számomra a Guinness luxusterméknek számít, de ez nagyon sok csóró újságíróról elmondható. Legutóbb 3 éve fogyasztottam, és akkor is rántotthús evés közben, úgyhogy nem éppen éltem vegán életmódot közben. 

A sör készítéséről általában csak a kellemes tényeket árulják el, nézzük hogyan készül az igazi Guinness. Évente százezer tonna árpát használnak fel a sör készítéséhez. Csíráztatás után 230 fokon pörkölik két és fél óráig az árpaszemeket. Amikor megfelelővé válik a szemek színe, akkor készen van a pörkölés. Ez azért fontos, mert a pörkölés adja a sör különleges színét és ízét. A megőrölt gabonát forró vízzel keverik és az így kapott pépes anyagot erjesztőkádakba rakják. Leforrázzák és leszűrik. Hozzáadják a komlót. Az árpában levő cukort az élesztőgombák alkohollá változtatják. Mivel felső erjesztésű sörről van szó, a tetején levő krémes habban található a sörélesztő. 

A sör különlegessége, hogy egy műanyag golyó van benne, felbontás után nitrogéngáz-keveréket bocsát ki a minőség javítása és a hab krémességének megőrzése érdekében. Na, de mitől is van benne halenyv? 

Nem csak a Guinnessben, hanem elég sok sörben van állati eredetű rész, a sörike ugyanis minimális mennyiségben halhólyagból kinyert halenyvet tartalmaz. Ezt a sör szűrése során használják arra, hogy bizonyos anyagokat kiválasszon a folyadékból, és azokkal együtt lerakódjon a tartály aljára. A legnagyobb része tehát nem marad benne a sörben, de a keveredés miatt nyomokban igenis tartalmazhat halenyvet a Guinness.

guinness2
A Guinness a halenyv teljes elhagyásával szeretné elérni azt, hogy sörüket a vegánok is fogyaszthassák. Ugye most arra gondol, hogy szegényeket mennyire átvágták eddig. Hát, a vegánok ezerszer jobban tudnak mindent a polcokra kerülő élelmiszerek gyártásáról, mint mi, így lehetnek tökéletes vegánok. Nem tudni a 256 éves sör íze ezért változni fog-e minimálisan, de szerintünk ki van zárva. Ha zavar, fogyasszunk mellé egy kis halenyvet!
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás