promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A feleségem funkcionális alkoholista, ebből a két jelből jöttem rá

A feleségem funkcionális alkoholista, ebből a két jelből jöttem rá

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Az alkoholista egyedül nem mindig képes kilábalni a helyzetéből, de néha még a segítő számdékot is képes támadásnak venni.

A funkcionális alkoholistát, bár képes fenntartani a látszólagos normális életvitelét, néhány jel alapján fel lehet ismerni. Ők azok, akik hihetetlenül jól képesek rejtegetni az alkoholproblémájukat, és saját maguk előtt is tagadják, hogy gondjaik vannak. 

A betegségben leginkább a férfiak érintettek, habár az utóbbi években fokozatosan emelkedett a nők alkoholfogyasztása

Krisztián a Redditen írt bejegyzésben kért segítséget, amikor rádöbbent, hogy a felesége is érintett:

„Tizenöt éve vagyunk házasok a feleségemmel és eddig azt hittem, minden fontosat tudok róla. Az utóbbi hetekben azonban rá kellett jönnöm, hogy súlyos titka van, amit nem tár fel előttem. Nyaranta gyakran rendezünk kerti összejöveteleket a barátainknak és a családunknak, ezekre az alkalmakra alkoholt is veszünk, habár nem jellemző, hogy bárki is lerészegedne.

Az utóbbi néhány eseményen azonban azt vettem észre, hogy a feleségem a szokottnál többször nyúlt a vodkás üveg után és a partyk kezdete után nem sokkal már meglehetősen illuminált állapotba került. Próbáltam beszélni vele erről, de szerinte szó sincs arról, hogy problémái lennének az alkohollal, tudja, hol a határ.

Az utóbbi egy hónapban kezdtem gyanakodni, hogy talán otthon, esténként is megiszik egy kupicával. Az első különös jel az volt bevezetett egy új szokást: a korai vacsora után megivott egy nagy pohár narancslevet. Eddig sosem láttam narancslevet inni. Én ennek nagyon örültem, mert úgy voltam vele, hogy amíg így vigyáz magára, nem lehet baj. Rájöttem azonban, hogy minden nap egyre alacsonyabban a vodka szintje a vitrinben tárolt szekrényben. Ez volt a második figyelmeztető jel. Az volt a gyanúm, hogy felönti a narancslevet a vodkával, ezért nem éreztem az illatát. Tegnap este azt mondtam, megyek zuhanyozni, megnyitottam a zuhanyzót, majd halkan visszasomfordáltam a nappaliba és pontosan az történt, amire számítottam, éppen öntötte a vodkát a narancslébe.

Amikor rászóltam, hogy látom, mit csinál, felháborodott és kiabálni kezdett. Azt mondta, kémkedem utána, nem bízom benne, és egyébként is megérdemel egy kis lazítást az egész napos munka után. Ez igaz, valóban sokat dolgozik, a háztartást is tökéletesen rendben tartja, ezért eddig nem volt okom arra, hogy gyanakodjak, de most nem tudom, hogy mit csináljak. Köszönöm, ha tanáccsal, ötlettel tud valaki segíteni ebben, mert nagyon félek, hogy a feleségem funkcionális alkoholista." 

A kommentelők között akadtak olyanok, akik a férfi ellen fordultak, mondván, hogy nem bízik a feleségében és nem valóban nem volt szép, hogy kémkedett utána. 

Egy női hozzászóló azonban azt írta, pontosan ismeri a helyzetet, ő maga is sokáig élt így, és amikor lebukott nagyon haragudott a férjére. Később elkezdett egy terápiát, aminek segítségével két éve tiszta és nagyon hálás a férjének, hogy akkor nem hagyta szó nélkül a dolgot.

Dr. Csernus Imre ebben a rövid videóban mondja el, hol kezdődik az alkoholizmus: