promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Botrányos: a Szent Jobb talán nem is Szent István király maradványa?

Botrányos: a Szent Jobb talán nem is Szent István király maradványa?

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Hányattatott története van a talán legismertebb, augusztus 20-hoz kötődő nemzeti ereklyénknek. Amely – botrányos még a feltételezés is – talán nem is eredeti.

A Szent Jobb a magyar nemzet évezredes ereklyéje, amely az 1000-ben megkoronázott és 1038-ban elhunyt I. (Szent) István király mumifikálódott jobb kézfeje, legalábbis a hagyomány szerint. Az uralkodót 1083-ban avatták szentté, és ebből az alkalomból bontották fel Fehérváron (Székesfehérváron) a kősírját.

Abban a test meglepően jó állapotban maradt fenn, ugyanakkor költői túlzásnak tartható, hogy „vöröslő, balzsamillatú” vízben úszott. A Szent Jobbot már közvetlenül István halála után leválasztották, sőt egy időre el is rejtették, nehogy a trónviszályok során baja essen.

A legenda szerint 1084-ben maga Szent László király szerezte vissza, és a rajta lévő gyűrű alapján sikerült azonosítani. A ma a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzött ereklyének tehát kalandos és néhol homályos a története, így nem csoda, hogy már az is felmerült vele kapcsolatban, miszerint – hamisítvány.

Az eredeti Szent Jobb alighanem a teljes kar lehetett, amelyről feltehetőleg I. (Nagy) Lajos uralkodásának idején, 1370-ben választhatták le a felső részt. Külföldre vitték, a frissen megköttetett lengyel-magyar perszonálunió szimbolikus megerősítésére, és onnantól Lemberg (Lviv) városában őrizték.

Az augusztus 20-án minden évben körmenetben bemutatott Szent Jobb eredete innentől kezdve kétséges, hiszen 1411-ben Zsigmond király V. (Habsburg) Albertnek adományozta az alkart, amely ma Bécsben látható a Szent István-dómban. A kézfej 1430-ban került vissza Fehérvárra. Valóban egy emberhez, első királyunkhoz tartoznának a felsorolt maradványok?

Néhány kutató ma úgy gondolja, hogy a török időkben elkallódott kézfej-ereklyét ma hamisítvány helyettesíti. Túlságosan kicsi egy érett férfikézhez képest, így egy fiatal fiúé, netán nőé is lehet.

És hova tűnt róla a korábban említett gyűrű? Ha a törökök levágták, miért nem látszik a sérülés? Miért nem engedélyezik a felkar, alkar és kézfej DNS-vizsgálatát? Néhány történész szerint István teste már 1083-ra elenyészett, így a feltételezett hamisítás már akkor megtörténhetett. Olyan kérdések ezek, amelyekre talán sohasem kapunk választ.

A Szent Jobb nyomába eredt az alábbi videó is: