promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felmérés: az emberek fele nem tudja ennek a rákfajtának a tüneteit
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az agresszív rákfajta néhány nap alatt kialakulhat, sokan a COVID-19 tüneteivel keverik össze az intő jeleket.

Egy jótékonysági szervezet felmérése szerint a brit felnőttek több mint fele nem tudja megnevezni a vérrák egyetlen tünetét sem, annak ellenére, hogy ez a rák a harmadik legnagyobb rákos halálozási ok az országban, de más nemzetek esetében sem jobb a helyzet. 

A jótékonysági szervezet arra kérte a résztvevőket, hogy sorolják fel, szerintük melyek a vérrák gyakori jelei. Amellett, hogy az emberek több mint 56 százaléka nem tudott egyetlen tünetet sem felsorolni, a 2035 felnőttnek mindössze 1 százaléka nevezte meg a lázat, 3 százalékuk pedig a légszomjat. Úgy tűnik, hogy a tünetek ismerete csökkent 2018 óta, amikor ugyanebben a felmérésben az emberek 52 százaléka nem tudta megnevezni a rák valamelyik tünetét.

A jótékonysági szervezet aggódik amiatt, hogy a betegség tüneteinek alacsony ismertsége miatt új esetek maradhatnak diagnosztizálatlanul, miután a lakosság összetéveszti őket a COVID-19-es esetekkel.

"Sajnos az olyan tüneteket, mint a fáradtság, a fogyás és az éjszakai izzadás, néha figyelmen kívül hagyják vagy lekicsinylik, és az eredmény pusztító lehet" - mondta Kate Keightley, a Blood Cancer UK támogató szolgálatainak vezetője.

"A járvány csúcspontján sokkal kevesebb embernél diagnosztizálták a vérrákot, és ennek egyik oka az lehet, hogy a vérrák egyes tüneteit könnyen összetéveszthetik a Coviddal. Rendkívül aggasztó, hogy a közvélemény tudatossága, hogy ezek a vérrák jelei lehetnek, továbbra is ilyen alacsony"."

A jótékonysági szervezet szerint, amely a betegség jeleit igyekszik népszerűsíteni a vérrák tudatossági hónapja alkalmából, a vérrák tünetei a következők:

Megmagyarázhatatlan fogyás
Megmagyarázhatatlan véraláfutás vagy vérzés
Dudorok vagy duzzanatok
Légszomj
Áradó éjszakai izzadás
Tartós, visszatérő vagy súlyos fertőzések
Megmagyarázhatatlan láz (38 °C (100 °F) vagy magasabb).
Megmagyarázhatatlan kiütés vagy bőrviszketés
Fájdalom a csontokban, ízületekben vagy a hasban
Fáradtság, amely pihenéssel vagy alvással nem javul (fáradtság).
Szokatlanul sápadt arcszín (sápadtság)

Minden 19. emberből egynél diagnosztizálnak vérrákot élete során. Mint minden rákos megbetegedés esetében, minél korábban észlelik, annál nagyobb az esélye a betegnek a jobb kimenetelre.

"A lehető legkorábbi diagnózis felállítása valóban javíthatja a kezelés sikerességét a vérrák számos típusánál" - folytatta Keightley.

"Aggódunk amiatt, hogy a világjárvány miatt az emberek nem mennek el a háziorvoshoz, és ez hatással van a rák korai felismerésére. Ha olyan tünetei vannak, amelyek nem magyarázhatók és tartósan fennállnak, sürgősen kérjen időpontot a háziorvosától. Bár nem valószínű, hogy bármi komoly dologról van szó, nagyon fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat".

6

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás