promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Leszámolnának a mosószerekkel, be akarják tiltani szinte az összeset: de lehet, hogy a mosógépünktől is elbúcsúzhatunk

Leszámolnának a mosószerekkel, be akarják tiltani szinte az összeset: de lehet, hogy a mosógépünktől is elbúcsúzhatunk

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Rengetegen sürgetik az óriási változást, az amerikai javaslat hamarosan a mi háztartásainkat is érintheti.

Ismét probléma merült fel a modern civilizáció egyik leleményéről, a zselés bevonatú mosókapszuláról. Korábban már kísérték botrányok ezt az amúgy ártalmatlannak tűnő dolgot - korábban az volt a probléma, hogy a színes folyadékkal feltöltött, érdekes állagú holmit a fiatalok az interneten terjedő egyfajta groteszk kihívásként elfogyasztják, aminek nem egy orvosi segítséget igénylő eset lett a végre.

Most még az abszurd ötletekben elmerülő éretlen fiatalok potenciális életveszélybe sodrásánál is komolyabb, szélesebb rétegeket érintő probléma merült fel a kapszulás mosószerekkel kapcsolatban.

 A vád korunk egyik jellemző tünete, a környezetszennyezés. Kifejlesztésekor (ami egyébként 8 évnyi munkába telt) a legjelentősebb mosodai innovációként tartották számon a hideg és meleg vízben egyaránt felolvadni képes , PVA kódnévre hallgató technológiát, amely állítólag rendkívül környezet-kímélő módon bomlik le, de friss kutatások alapján most mégis csak inkább úgy tűnik, hogy elképesztő mértékű mikroműanyagot juttat a környezetbe ezeknek a kapszuláknak a széles körű használata.

 

A probléma igazából csak a jéghegy csúcsa: a mind az állatvilágra, mind az emberi szervezetre kimutatható mértékben káros mikroműanyagok nagy részének környezetbe jutásáért például a szintetikus anyagokból készült ruhák hordása és ezek gyártása tehető felelőssé.

A probléma megoldására több javaslat is született, a legéletképesebbnek a mosógépek reformja tűnik. Kidolgozás alatt állnak olyan rendszerek, amik a mosógépek szűrő-rendszereinek a fejlesztését célozzák, hogy azok az eddigi aránynál lényegesen nagyobb hatásfokkal fogják fel a mikroműanyag-részecskéket.

Ezzel párhuzamosan újfajta ruha-alapanyagok is kidolgozás alatt állnak, mivel a a jelenlegi modellek túlságosan nagy terhet rónak a környezetre - szakértők becslése szerint  ha teljesen el is tűnne a mikroműanyag kibocsátás, még akkor is egy emberöltőre lenne szükség ahhoz, hogy az élet mentes lehessen tőlük.

A kérdéssel sokszor, sok helyen foglalkoztak, egy videót a témáról ide kattintva tudsz megtekinteni:

Forrás: divany.hu