promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Véletlenül se igyál a csapvízből ezekben a magyar városokban, már kis mennyiség is súlyos betegségeket okozhat
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország egyes részein érdemes inkább kerülni a csapvíz fogyasztást.

Az utóbbi időben egyre többen választották a csapvíz fogyasztást a jóval költségesebb ásványvíz helyett, ám egy friss felmérésben most aggasztó adatokat közöltek a hazai ívóvizeink minőségéről így nem árt mindenkinek kétszer is átgondolni, hogy melyik opció mellett teszi le a voksát.

A legújabb adatok alapján ugyanis 2022-ben az ország délkeleti részén több településen is olyan koncentrációban volt jelen szervetlen arzén az ivóvízben, aminek már bizonyítottan egészségkárosító hatása lehet.

A termelt ivóvíz arzéntartalma egyébként elsősorban a Dél-Alföldön, főleg az artézi vizekben meghaladja a 0,01 milligramm/ liter (10,0 µ/literes) európai küszöbértéket. A Makói és Hódmezővásárhelyi járások egyes településein pedig legalább 0,0384 milligrammot mértek literenként, ami a megállapított normális szintnek bő háromszorosát jelenti. Ez azért is lehet veszélyes, mert a szervetlen arzén magas koncentrációban való rendszeres fogyasztása bizonyítottan több daganatos elváltozást idézhet elő a szervezetben. 

A Pénzcentrum által bemutatott, a KSH oldalán található adatokból kiderült az is, hogy az ország mely részein kell gondolnunk erre a problémára, mielőtt elfogyasztanánk a csapvizet. A kevés éves mintaszám miatt a közelítés érdekében egyébként az éves maximális értékek kerültek ábrázolásra. Néhány településen pedig csak a település egy adott településrészére vonatkozik az adat, így például Szentesen Kajánújfalu, Hódmezővásárhelyen Szikáncs, Makó esetében Rákos nevű településrészre. .

A közölt adatokból kitűnik az is hogy hazánk arzén koncentrációja nem annyira radikálisan magas, a legtöbb helyen 0 és 0,0077 milligramm közötti értéket mértek literenként, ami a küszöbértékként meghatározott 0,01 milligramm/liter érték alatt található. Ennél magasabb értéket jellemzően az ország délkeleti részén mértek, tehát az Alföldhöz tartozó vármegyékben, ez pedig azzal magyarázható, hogy a térségben több artézi vízforrás is található. 

A legmagasabb koncentrációt a Makói járásban mérték, ott is Maroslele, Óföldeák és Földeák környéke rendelkezik a legnagyobb értékekkel, ott mindenhol minimum 0,0384 mg-mot tartalmaz literenként az ivóvíz., de hasonlóan magas koncentrációt mértek a Hódmezővásárhelyi járás Székkutas településén is. Csongrád-Csanád vármegye keleti részén pedig mindenhol 0,0154 és 0,023 milligramm/liter koncentráció a jellemző. Hasonló tendencia látszik Békés megye nyugati részén is. Az ország nyugati felében ugyanakkor szerencsére nagyon ritkán mutatkozik elszíneződés, így ott a leginkább arzénmentesebb az ivóvíz. 

De miért is veszélyes ennyire az arzén?

Nos az eddigi orvosi adatokból kiderült, hogy a szervetlen arzén bizonyítottan: bőr-, hólyag-, vese- és tüdődaganatot idézhet elő. Kis koncentrációban történő tartós bevitel esetén pedig ezen kívül is többféle krónikus, nem-daganatos betegség előidézésében is szerepet játszik.

Ilyenek például a bőr elszarusodásával és pigmentáltságának megváltozásával járó elváltozások, a szív-és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, máj- és vesebetegségek valamint a cukorbetegség.

Az adatok tehát főleg néhány alföldi településen igencsak riasztóak, így nem árt óvatosnak lenniük az ezeken a környékeken élőknek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás