promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közel 23 év után megoldódott a szeptemberi 11-i terrortámadás egyik nagy rejtélye, újabb mérföldkőhöz értek a szakemberek
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még ennyi évvel a tragédia után is zajlik az áldozatok azonosítása.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások szörnyű képei szinte az összes ember emlékezetébe beleégtek, függetlenül kortól, nemtől és nemzetiségtől. S bár a szörnyű tragédia óta már eltelt majdnem 23 év, még a mai napig is újabb rejtélyek, eddig nem tudott tények derülnek ki vele kapcsolatban.

Most ugyanis bejelentették, hogy a szeptember 11- támadások újabb áldozatát azonosították ennyi évvel a mindent megváltoztató támadás után..

A New York-i orvosszakértői hivatal John Ballantine Nivenként azonosította a halálakor 44 éves férfit, akiről kiderült, hogy az Aon Risk Services biztosítótársaság vezetője volt és a World Trade Center második tornyának 105. emeletén tartózkodott a támadás idején. A szörnyű támadás előtt egy 18 hónapos kisfiú édesapja volt és boldogan élt családjával Manhattan szívében.

Ellen Niven, a férfi felesége az azonosítás után azt mondta, hogy ő és fiuk, Jack hálásak a városi tisztségviselők rendkívüli erőfeszítéseiért, az áldozatok maradványainak azonosítása érdekében.

Nagyon megindító számomta és biztos vagyok benne, hogy sok másik hasonló cipőben járó embernek is sok évvel később azt hallani, hogy azonosították a szerette DNS-ét. Nagyon hálásak vagyunk New York városának és a csapatoknak, akik az évek során a színfalak mögött dolgoztak, hogy fenntartsák a "sose felejtünk el" elvet. A fiam és én nagyon nagyra értékeljük ezt a hatalmas erőfeszítést.

- írta a nő egy emailben.

John Ballantine Niven az 1650. áldozat, akit azonosítottak a leghalálosabb amerikai terrorcselekmény áldozataként. 

Bár a szeptember 11-i óriási veszteségek okozta fájdalom soha nem hagy el bennünket, az új azonosítások lehetősége megnyugvást jelenthet az áldozatok családjainak. Hálás vagyok a  Főorvosi Hivatal folyamatos munkájáért, amely tiszteletben tartja John Ballantine Niven és mindazok emlékét, akiket elveszítettünk.

- mondta az azonosítás után Eric Adams New York-i polgármestere.

Az orvosszakértői hivatal az elmúlt években fejlett DNS-elemzés segítségével azonosította több áldozat maradványait is. A tavaly szeptemberi támadások évfordulója előtt a hivatal egy férfi és egy nő maradványait azonosította, de a nevüket családjuk kérésére nem hozták nyilvánosságra.

A World Trade Center ellen támadás áldozatainak nagyjából 40 százalékának azonban még továbbra sem azonosították a maradványait, mivel az óriási tornyok összeomlásakor csak nagyon kevés teljes holttest került elő. De ahogy a DNS-teszt fejlődött, úgy nőtt az erőfeszítés, a szakemberek részéről is hogy a több mint 21 900 maradványt az egyes áldozatokhoz kapcsolják. 

Forrás: Mirror

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás