promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életveszélyes édesítőszer, népszerű, sokan használják, de a betiltására figyelmeztetik az élelmiszerbiztonsági hatóságot
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdemes kerülni azt az édesítőszert, amely kapcsán most egy új tanulmány született. 

Nemrégiben egy kutatás bizonyította, hogy gond lehet a széles körben használt édesítőszerrel. Komoly veszélyt jelent az emberi egészségre, mégpedig azért mert genotoxikus. Ezek alatt az anyagok alatt olyan mérgező anyagot értünk, ami a testi és ivari sejtek örökítőanyagára hat, vagyis az emberi DNS-ünkre.

Az édesítőszer megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információkat, és ez a változás akár gének egész tömbjét vagy kromoszómákat is érinthet. Az egy.hu számolt be róla, hogy a genotoxikus anyag hatásaként felléphet elsődleges DNS károsodás és mutáció is, az ilyen anyagoknak kitett szülők gyermekei, sőt, a következő generációk is károsodhatnak, ha a mutációk a szülői csírasejteket is érintik.

De melyik édesítőszer lehet veszélyes?

A szukralóz tehet kárt az egészségünkben, amely egy mesterséges édesítőszer, amely bár nem tartalmaz kalóriát, egy olyan folyamatból készül, amely valódi cukor felhasználásával kezdődik. Napi beviteli mennyisége 15 milligram tetsúlykilogrammonként. Csökkentett energiatartalmú vagy cukormentes italokban, édességekben található meg.  De zöldségkonzervben, szószokban, az alkoholban és a tejtermékekben is előfordulhat. 

Az édesítőt, amely ezek szerint igazán sok élelmiszerben megtalálható, zsírban oldódó vegyületet termel a bélrendszerben. Az egyik ilyen nagyon veszélyes vegyület a szukralóz-6-aceta. Az új kutatás arra is rávilágított, hogy ez a veszélyes vegyület nemcsak emésztés során termelődik, hanem az új kutatás szerint a szukralózban is megtalálható. 

A szakértők azt tanácsolják, hogy a lakosság kerülje el a szukralóz fogyasztását és ügyeljünk arra is, hogy olyan ételeket ne együnk, amelyben megtalálható ez az anyag. Arra is figyelmeztetnek, hogy az élelmiszerbiztonsági hatóságoknak felül kellene vizsgálniuk a szukralóz hatósági jóváhagyását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás