promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagytestű, autókra nagyon veszélyes állatok lepték el az utakat, halálos kimenetele is lehet egy ilyen találkozásnak
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az útra kiszórt só vonzza az állatot, nagyon figyelnie kell az autósoknak, ha el akarják kerülni a tragikus végkimenetelt.​

Megjött a tél, országszerte tapasztalhatunk jelentős havazást, amire az autósoknak is fel kell készülniük. Az biztonság érdekében elkezdődött az utak sózása, hogy minél kevésbé csússzanak. Ez azonban tömegesen vonzza a nagyvadakat az utakhoz, akik egyre többször okoznak problémát. A Magyar Közúti Nonprofit Zrt. Facebook oldalán figyelmeztette az autósokat, hogy legyenek óvatosak, a 83-as főútról fotó is készült, ahogy szarvasok tömege bóklászik az utakon. Mint írták:

"A 83-as főúton, Farkasgyepűnél csütörtök hajnalban az egyik kameránkon szarvasok és borjaik jelentek meg, nem is kevesen. De miért? Hát azért, hogy az útra kiszórt sót felnyalogassák. Szerencsére maradt még utána is só a burkolaton, mert a legfrissebb kameraképünkön is fekete az út, a mellette lévő terület pedig szép havas"

Ezt kiegészítették azzal, hogy ilyen esetek nem számítanak ritkaságnak, így kiemelten fontos, hogy vezetés közben mindig az útra koncentráljunk. Ugyanis bármikor előfordulhatnak váratlan helyzetek, amelyek gyors reakciót igényelnek. A kamera.kozut.hu weboldalon bárki számára elérhetőek a nyilvános kamerák által készített felvételek. Ezek nem élő adások, hanem néhány percenként frissülő képek, de mégis fontos funkciójuk van. Bármikor megtekinthetjük, hogy hogyan alakulnak az út- és látási viszonyok.

Az évente 15-20 ezer gázolás miatt különösen óvatosnak kell lennünk, különösen a téli éjszakákon, amikor az autók csúszkáhatnak a lefagyott úton, ilyenkor még téli gumikkal sem képesek ideális hatótávon belül megállni. 

Magyarországon évente több mint egy tucat nagyvadat ütnek el az utako, ami egészen elképesztő számn. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai szerint minden harmadik elpusztult vad a közutakon veszti életét. Ezen számok viszont nem tartalmazzák azokat azokat a vadakat, amelyeket célzottan lőnek le, így a valóságos veszteség jóval magasabb.

Az elpusztult 4600 fácán és az 5600 mezei nyúl általában csak kisebb károkat okoznak, de a 20 muflon, 430 vaddisznó, 5800 őz és a 1200 gím- és dámszarvas már súlyos károkat okozhatnak, akár teljesen össze is törhetik az autókat.

Forrás: Agorinform.hu

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás