promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életveszélyes gyógynövény: közkedvelt, sokan használják, de jól vigyázz vele
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt a gyógynövényt természetes gyógyítónak használják, de vigyázni kell vele.

Az emberek általában a hideg, téli időszakban szeretik a gyógynövényes teákat, készítményeket fogyasztani, de vannak olyan gyógynövények is, amiket az év bármelyik szakában használnak. Ilyen az orbáncfű is, amit az MGYT Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének választott még 2019-ben.

Népies nevén a csengőlinka a mai kor emberének számos panasz természetes kezelésében nyújthat segítséget: a depresszió és a hangulatzavarok egyik leghatékonyabb természetes gyógyítójának tartják, a legjobb "nyugatónak" nevezik, emellett az alvásproblémákon is segít, de azért nem árt vele vigyázni, mert amilyen jó hatással van az emberre, akár életveszélyes is lehet.

Hogy depresszióra, szorongásra, és alvászavarokra jó, az vitathatatlan, de a mellékhatásai sem hagyhatók figyelmen kívül, ráadásul más gyógyszerekkel is olyan kölcsönhatásba léphet, amiknek a következménye igen súlyos, akár életveszélyes is lehet.

Kétségtelen, hogy a legtöbb ember jól tolerálja az orbáncfüvet, általában a hosszútávú szedése is biztonságos, de a szakemberek inkább kúra szerűen, problémától függően 6-12 hétig ajánlják a használatát. A csengőlinka ugyan jó az alvásproblémákra, mégis az arra érzékenyeknél alvászavarokat, élénk rémálmokat, "nyugtató" hatása ellenére nyugtalanságot, szorongást, ingerlékenységet okozhat, de nem kizárt a fokozott fáradékonyság, a fejfájás, és a szédülés sem.

Ezen felül gyomorbajokat is eredményezhet - például hányinger, gyomorfájás, étvágytalanság, hasmenés -, de okozhat fényérzékenységet is, ami egyrészt negatívan befolyásolhatja a látásunkat, másrészt pedig a bőrünket is érzékenyebbé teheti; megnövelheti a leégés rizikóját nyáron.

Na de mi a helyzet akkor, ha gyógyszerrel szedjük?

Ezért is fontos, hogy egyeztessünk az orvosunkkal, mielőtt elkezdjük használni ezt a gyógynövényt. Ugyanis a benne található hatóanyagok jó néhány gyógyszer hatását csökkentik - például a retrovírusok elleni gyógyszerekét, a szájon át szedhető fogamzásgátlókét, és az immunszupresszáns gyógyszerekét.

Akik esetleg szívritmuszavarral küzdenek, nekik nagyon óvatosnak kell lenniük a csengőlinka növénnyel; akik béta-blokkolókat vagy antiaritmikumokat szednek, vagy magas vérnyomás elleni gyógyszerekkel, sztatinokkal, vérhigítókkal kezelik a krónikus betegségeiket.

Hadd említsünk egy veszélyes példát: ha valaki orbáncfűvel akarja kezelni a depresszióját, és közben mellette más antipszichotikumokat is szed, akkor egy rendkívül súlyos tünetegyüttes, az úgynevezett szerotonin-szindróma kialakulását kockáztatjuk. Ilyenkor ugyanis túlságosan megnő a szervezetben a szerotonin szintje, melynek akár halálos szövődményei is lehetnek. Ennek az úgynevezett szerotonin-szindrómának a tünetei többek között a szapora szívverés, a remegés, az izzadás, a kitágult pupillák, az izomrángások, a vérnyomás és a testhőmérséklet megemelkedése van.

Nagyon fontos, hogy az orbáncfüvet nem használhatja tehát mindenki: nem javasolt továbbá terhes kismamáknak és szoptató anyukáknak, illetve 6 éven aluli gyermekeknek sem.

(forrás: Egészségkalauz)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás