promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs egyiptomi papirusz bizonyíthatja a Biblia állításait
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ismerős, mégis megdöbbentő történetek leírását fedezték fel a tudósok​.

A Biblia emberiség történelmére gyakorolt hatását gyakorlatilag lehetetlen túlbecsülni. Hosszú évszázadokig az élet fő szervezőerejének a vallás számított, a midennapi dolgok folyását határozta meg a vallásos élet. A Bibliaként ismert könyv a kereszténység szent könyve, és két részből áll, az Újszövetségből, és az Ószövetségből. Az Újszövetség Jézus cselekedeteiről és életeiről számol be, és a keresztény vallás legszentebb könyve.

Érdekes azonban az Ószövetség: az ugyanis egy másik nagy világvallásnak, a zsidóságnak is a szent könyve, bár ott nem Ószövetség a neve, hisz a judaizmusban Jézus nem a messiás, így ott nincs is "új" szövetség (a judaizmusban egyébként az ószövetségnek a héber neve fonetikus Tanakh, és ebben benne vannak olyan könyvek is, amelyeket a keresztény egyházak nem kanonizáltak, így a keresztény kiadású bibliákból kimaradnak).

Az Ószövetségben számtalan történet található, amelyek szinte mindenki számára (a nyugati kultúrkörben) közismertek, ilyen például a tízcsapás története is. Az Egyiptomban raboskodó zsidók vezetőjeként Mózes azt kéri a fáráótól, hogy engedje szabadon a népét - a fáráó ezt a kérést többször is megtagadja, és Isten büntetésként 10 szörnyű csapást mér Egyiptomra.

A modern tudomány folyamatosan kutatja, hogy a Bibliában leírt történeteknek vajon valóban vannak e történelmi alapjai. Egy Egyiptomban talált papirusz alapján, ami az Ipuwer nevet kapja, úgy tűnik, hogy a tízcsapásnak nagyon is van ilyen alapja.

A papiruszt még az 1800-as években fedezték fel, ma a hollandiai Holland Ókori Nemzeti Múzeumban, Leiden városában tekinthető meg. A keletkezésének ideje nem pontosan meghatározó, valószínűleg valamikor időszámításunk előtt 1500 és 1900 környékén írhatták.

A papirusz megdöbbentő leírást tartalmaz, amelynek nagy része teljesen összecseng a Mózes Második Könyvében, az Exodusban olvasható 10 csapással. Beszámol a folyók vérré (vörös színűvé) változásáról, a városfalak leomlásáról, a háziállatok betegségéről, a folyamatos sötétségről, sőt, az elsőszülöttek haláláról is. A kivonulás körülményeinek leírása szintén figyelemreméltó: az Exodusban leírtak szerint a zsidók amikor kivonultak Egyiptomból, ezüstöt, aranyat és drágaköveket vittek magukkal, és az Ipuwer papirusz erről szintén említést tesz.

Kutatók nemrégiben azt állították, hogy Noé bárkájának nyomára bukkantak Törökországban. Ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy a Biblia az ateisták állításával szemben nem csak merő kitaláció, hanem akár ténylegesen isteni kinyilatkoztatás is lehet. Az alábbi videón további részleteket tudhat meg a szenzációs felfedezésről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás