promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokban új lopakodót fejlesztett az USA – akár ufónak is nézhetjük
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még az eddigieknél is félelmetesebbek lehetnek a jövő háborúi, most kiderült.

Az amerikai légierő új, szigorúan titkos nukleáris képességű lopakodó bombázója, a B-21 Raider péntek reggel végrehajtotta első repülését, közel egy évvel azután, hogy a több millió dolláros repülőgépet bemutatták a nyilvánosságnak - az időzítés valószínűleg nem a véletlen műve, tekintve a mostanában ismét fellángolt izraeli-palesztin konfliktust és az elhúzódó ukrán-orosz háborút.

Pénteken kora reggel kerültek ki az első fényképek és videók az internetre, amelyeken egy B-21-es bombázó gurul a légierő 42-es üzemének kifutópályáján a kaliforniai Palmdale-ben, majd később a levegőbe emelkedik. A légierő szóvivője megerősítette, hogy a B-21-es megkezdte a repülési teszteket.

A videókon látható, amint a B-21 Raider lassan elszáll Palmdale felett. A gép repülését nem a légierő tette közzé - szabadúszó és légi fotósok dokumentálták az eseményt. A fejlesztés sokáig teljes titokban folyt, a bombázót csak 2022 decemberében mutatták be a nyilvánosságnak, és futurisztikus kinézete miatt akár még idegen űrhajónak is nézhetnénk:

A Northrop Grumman által kifejlesztett B-21-es hagyományos bombák és rakéták, valamint nukleáris lőszerek szállítására is alkalmas, jelentős szerepet fog játszani az amerikai nukleáris triász - a repülőgépek, szárazföldi rakéták és tengeralattjárók nukleáris töltetek szállítására alkalmas kombinációja - modernizálásában. Az amerikai fegyvertechnológiai óriásvállalat még 2015-ben írta alá a repülőgép megtervezésére és gyártására vonatkozó szerződést a légierővel.

A B-21-es számos technológiai részletét és paraméterét nem hozták nyilvánosságra, ám a légierő egyik adatlapja szerint a B-21-est "úgy tervezték, hogy alkalmas legyen pilóta nélküli vagy pilóta által irányított műveletekre", ami azt tükrözi, hogy az amerikai hadsereg egyre nagyobb mértékben támaszkodik a pilóta nélküli repülőgépekre - kérdés, hogy a technológia fejlődésével még egyáltalán meddig lesz szükség pilótákra.

A Pentagon jelenleg 100 darab B-21-es építését tervezi - egy-egy bombázó átlagos egységköltsége 700 millió dollár körül van, így a várhatóan 2027-ig teljesítendő program végső költsége mintegy 20 milliárd dolláros összeg lesz.

Forrás: military.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás