promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatér a huszárok egykori legendás lova, török-magyar közös fejlesztés a legújabb NATO szuperfegyver
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Török magyar, két jó barát, együtt harcol s issza borát

A történelem során a magyar-török viszony nem volt éppen egyszerű. Az Oszmán birodalom felemelkedése hatalmas megpróbáltatást jelentett Európa számára, Hunyadi János a törökök elleni küzdelmének köszönhetően emelkedett legendás státuszba.

Bár sok bravúros győzelmet sikerült aratni a török seregek ellen (kiemelkedő az egri és a nándorfehérvári győzelem), de az ország végül nem bírta ki a folyamatos katonai nyomást: az 1526-os mohácsi vészt követően mintegy 150 évi török uralom alá került az ország jelentős része.

Buda várának visszafoglalásával sikerült csak kiűzni a a törököt Magyarországról, de az Oszmán Birodalom befolyása Európában egészen az első világháborúig megmaradt, a balkáni területeken még mindig erősen érezhető a török kultúra hatása.

Mustafa Kemal Atatürk 20. századi modernizációs törekvéseinek köszönhetően Törökország bizonyos mértékig integrálódott a nyugati világba - jelenleg a nyugati katonai szövetség élőerő tekintétében második legnagyobb tagállama, földrajzilag kiemelt stratégiai fekvéssel.

Magyarország 1999 óta szintén NATO-tag és úgy tűnik, a terhelt múltra a két ország végképp fátylat borított. Kedden ugyanis megállapodás született török hadiiipari vezetők és az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt illetve a Rába Autóipari Holding Nyrt. között - a felek Magyarországon fognak közösen harci járművet gyártani,aminek a neve Gidrán lesz.

A Gidrán fajta ló a huszárok egykor kedvelt fajtájának számított, különös küzdőképessége miatt preferálták. A honvédelmi miniszter miatt a kelet-közép európai régiót érintő egyre komolyabb biztonsági kihívások korában elsődleges feladat a magyar haderő fejlesztése, és az új fejlesztés is hozzá fog járulni az ország polgárainak magasabb fokú biztonságához. A felek közt létrejött megállapodásnak köszönhetően mintegy 200 új munkahely fog létesülni, és a saját gyártással megszűnnek a beszállítói láncoktól való függések is.

 

(MTI)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás