promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Árpád vezér sírja karnyújtásnyira van tőlünk, erre a pesti ösvényre kell rálépni a mitikus felfedezéshez
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fővárosunk környékén szerencsére rengeteg gyönyörű kirándulóhely található, amiket meglátogathatunk, ha szeretnénk kicsit megszökni a nagyvárosból.

Úgy tűnik, az október egyelőre nagyon kegyes hozzánk, korábban szinte soha nem tapasztalt, nyárias idővel köszöntött ránk az ősz, az országban többfelé melegrekordok is megdőltek. Ilyen jó időben nem csoda, ha az embereknek megjön a kedvük a kiránduláshoz, a nyári kánikulához képest a hőmérséklet jóval ideálisabb a hosszú túrákhoz.

A kalandvágyók számára kitűnő célpont lehet a különleges nevű Holdvilág-árok. Visgrádról és a visegrádi hegységről szinte mindenki hallott már Magyaországon, de a Holdvilág-árokról már jóval kevesebben, pedig az is a hegységben található, ráadásul nem akármilyen legendák köthetők a helyszínhez.

Sashegyi Sándor régész-kutató Anonymus gesztájának nyomán ugyanis úgy vélte, hogy a Holdvilág-árok fejedelmi temetkezési helyszín volt, és nem kisebb vezért, mint magát Árpádot temették ide.

Tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyszín, Pomázról tudunk menni busszal, és szinte az erdő bejáratánál fog minket letenni. A túra megkezdése után hamar belefutunk egy becsületkasszás kávézóba, ahol limonádét is lehet inni. 

Az erdőben járva az ember egy fantasy filmben érezheti magát, kidőlt fákon kell átlépni, patakok csobognak mindenfelé. A túraút egyik nevezetessége a Domini-forrás, aminek a vize iható tisztaságú.

A mohával benőtt sziklák között megbújik egy remete barlang is, és eljuhatunk a túra legrettegetteb részéhez, a majdnem 10 méter magas Meteor-létrához. Tíz méter nem hangzik túl soknak, de ha az ember lenéz tíz méter magasról, akkor rájön, hogy nagyon is az, gondoljunk csak például az olimpiai toronyugrókra (ott is 10 méter magas a legmagasabb platform ahonnan a gyakorlatokat bemutatják).

A túra végigjárható a létra megmászása nélkül is, a kevésbé bátraknak sem kell tartaniuk a kirándulástól. A létra megmászása után, szűk kanyonon lehet eljutni a Holdvilág-árok legendás sziklafaláig, aminek feliratai inspirálták Árpád vezér itteni eltemettetésének legendáját. A túra végén eljutunk a mai napig népszerű vízlelőhelyig, a Lajos-forrásig. A nevét Podmaniczky Lajosról kapta, de a történetek szerint maga Nagy Lajos király is szívesen fogyasztotta a forrás vizét.

Bátran ajánljuk hát minden kalandvágyó olvasóknak a Holdvilág-árkot kirándulásra, a gyönörű név ugyanis ez esetben gyönöyrű helyszínt is takar. A jó idő ellenére azért érdemes vízálló cipőben menni, a patakok meg tudnak áradni, és megfázni nem szeretnénk az őszi szezon kezdetén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás