promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási baj lehet ha járt ebben a turistaparadicsomban, a koronavírusnál is veszedelmesebb dolog szedi áldozatait
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Míg a legtöbb betegséget általában valamilyen bonyolult latin névvel illetik, ezeket a tünetegyütteseket egy-egy világhírű város nevével írják le a szakértők.

Utazni mindenki szeret. Messzi, egzotikus tájak, eltérő kultúrák, érdekes ételek, illatok, ízek, nyelvek, más szépségű emberek, vadregényes hegyek, végeláthatlan sivatagok, buja dzsungelek - Földünkön annyi gyönyörű hely található, hogy egy élet kevés mindet bejárni.

Nem mindenki természetjáró utazó, vannak, akik inkább a városokat preferálják. Vannak azonban olyan városok, amik nem csak az útikönyvekbe, hanem a pszichológusok által kutatott rendellenességek könyvébe is nagy betűvel írták be a nevüket.

A Stockholm szindrómáról már sokan hallottak, ez egy olyan állapot, amikor a túszul ejtett ember vonzalmat kezd érezni fogvatartója iránt. Na de ki hallot már a Lima (Peru fővárosa) szindrómáról? A Lima szindróma az, amikor a túszejtő kezd el vonzódni az általa túszul ejtett személyhez, a Stockholm szindróma "ellentéte". Cikkünkben összeszedtünk további, városokról elnevezett pszcihológiai rendellenességet.

A Párizs szindróma a japán turistákat sújtja, először 2004-ben figyelték meg a jelenséget, évi körülbelül 30 esetben fordul elő. A városba látogató egyes turisták akkora elvárásokkal érkeznek a városba, amiknek a város nem tud megfelelni, így extrém csalódottságot éreznek, és ez hallucinációkkal, paranoid gondolatokkal járó pszcihózis szerű állapotot idéz elő. Pszichoszomatikus hatásként a turisták izzadnak, szédülnek, általános testi rosszullét figyelhető meg.

Ugyanez a hatás megfigyelhető Firenzében is, az ott fellépő esetet értelemszerűn Firenze szindrómának nevezik. A Velence szindróma annak ellenére, hogy az egyik leggyönyörűbb olasz városról kapta a nevét, szörnyű dolgot takar: azon személyek esetén alkalmazzák helyzetleírásra, akik meghalni utaznak az városba, önkezükkel véget vetve az életüknek. 

A London szindróma szintén túszejtéses bűnesetekban fordul elő, olyan viselkedést takar, amikor a túszul ejtett személy viselkedésével kiprovokálja a saját halálát, túl hevesen igyekszik kiszabadulni a fogságból, és elszakad a cérna a fogvatartónál.

A Detroit szindróma minden kétséget kizárólag a legelterjedtebb jelenség listánkból: arra utal, amikor az idősebb, tapasztaltabb munkavállalót fiatalabbra cserélik - mint ahogy az autógyártás egyik fellegvárában, Detroitban cserélgetik a gyártandó autómodelleket.

Az itt felsorolt betegségek reméljük, senkit nem tántorítanak el ezen városok meglátogatásától - az ilyen típusú regisztrált esetek száma a turisták összeségéhez képest mindig alacsony, és a látogatók többsége életre szóló élményekkel távozik a városokból.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás