promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Naponta használod, mégsem tudod, mi az valójában - elképesztő története van az elefántos radírnak
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az iskolai évek idejéből mindenkinek ismerős az elefántos radír, de hogy a felirat rajta mit jelent, azt már sokkal kevesebben tudják.

Ha van valami, ami a magyar társadalom minden rétegének közös élménye, akkor az az iskola. Magyarországon 1868 óta van általános tankötelezettség, de Mária Terézia már 1777-ben azt javasolta a szülőknek, hogy járassák iskolába gyermekeiket. A kommunizmus évei alatt az egységesítés az oktatásban is vezérgondolattá vált, a legtöbb diák számára állami boltokból, meghatározott listából kellett beszerezni az iskolai felszerelést.

A felszerelés része volt a radírgumi. Ebből az egyszerű tárgyból rengeteg féle áll rendelkezésre, de van egy ikonikus darab, ami nagyon elterjedt volt. Az unalmasabb tanórák altt sok gyerek játszott az elefántos grafikájú gumival, és miután megtanultunk olvasni, még a rajta lévő feliratot is ki tudtuk betűzni:

Koh-I-Noor.

A misztikus felirathoz azonban jelentést már nem igazán tudtunk kapcsolni. Vajon elefántot jelent valami egzotikus nyelven? Vagy a radírgumi külföldi megfelelője lenne? Minden osztályban volt rengeteg Koh-I-Noor felirat, még sem volt fogalmunk róla, hogy mit jelent. 

A megfejtéshez nagy utazásra invitálunk titeket. A Koh-I-Noor tulajdonnév, és jelenleg nem kevésbé elegáns helyen, mint az angol uralkodó koronáján található, méghozzá azon a koronán, amit egykor I. Erzsébet beiktatására készíttettek. Magát a koronát 2800 darab gyémánt dísziti, és ebből a legnagyobb, 105.6 karátos drágakő a Koh-I-Noor. Magának a gyémántnak elképesztő története van, létezése többé-kevésbé már az 1700-as évektől dokumentált. Indiában bányászták ki, és a legendás angol uralkodónő, Viktória királynő regnálása alatt került az angol királyi család birtokába.


Hogy a radírgumi gyártóinak névadói miért ezt a márkanevet választották, az homályban marad.  Mindenestre érdekes kontraszt, hogy az "igazi" Koh-I-Noor a világ egyik legexkluzívabb tárgya, egy darab van belőle a világon, és az is az angol uralkodó tulajdonát képezi, míg márkanévként a világ majd minden gyereke birtokol egyet belőle - és ha elhagyja, elég csak a legközelebbi írószer boltig menni az utánpótlásért.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás