promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lebukott Putyin dúskeblű kémnője, Joe Biden akár még meg is kegyelmezett volna a vörös szépségnek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Anna Chapman fél évnyi kémkedés után bukott le, azóta népszerű médiaszemélyiség lett belőle Oroszországban.

Anna Chapman története nem hétköznapi történet. A fiatal, telt idomokkal megáldott nő korábban évekig élt Londonban, itt ismerkedett meg Alex Chapmannel, akitől 2006-ban vált el, de a nevét megtartotta. Ekkor még maga sem gondolta volna, hogy az orosz hírszerzésnek fog dolgozni, de 2009-ben New Yorkba költözött, és csinos külsejével, kihívó viselkedésével nem csak a felső tízezer figyelmét hívta fel magára, hanem az egyik orosz kémhálózatét is, ami alig egy tucat tagot számlált.

Chapman azonban nem bizonyult igazán jó kémnek, az FBI gyorsan kiszúrta, és fél éven belül lebuktatták az egész hálózatot is (bár ebben feltételezhetően nagy szerepe lehetett egy-egy kiugró orosz tábornoknak is, akik az eset után családjukkal Amerikában telepedtek le).

A beszervezés körülményeiről Chapman évekkel később ebben a TED előadásban is beszélt, de csak az elején, utána elég messzire szaladtak a gondolatai, Gandhitól Hitlerig.

Chapmannek és társainak azonban szerencséje volt, az amerikaiak nem csukták őket rács mögé hosszú évekre, két hét után egyszerűen csak kitoloncolták őket az országból, és az osztrák reptéren egy kémcsere keretében mindenki hazatérhetett. A 11 lebukott kémből 1 letette az óvadékot és kámforrá vált Cipruson, a többieket 4 nyugati hírszerzőért cserélték el az amerikaiak.

Chapman már a lebukását követően rögtön a figyelem középpontjába került, mivel a kémekről csak ritkán gondolkodunk úgy, hogy vörös hajú bombázók, mint Jennifer Lawrence A vörös veréb című filmjében, ami szintén ezt a témát járja körbe, bár ott sokkal komolyabb dolgokról van szó, olyan kémnőkről, akiket kiskoruktól kezdve arra treníroznak, hogy csáberejüket felhasználva hogyan csaljanak ki titkos információkat az ellenségtől, végszükség esetén pedig hogyan likvidálják is őket. 

Chapman esetében azonban nem volt szó ilyesmiről, az ő története inkább úgy fest, hogy egyszerűen csak belekeveredett a nagyhatalmak játszadozásaiba, megnyilvánulásai sem feltételeznek különösebben sok intellektust vagy ravaszságot, amit az igazán profi kémek élete azért megkövetelne. Az akkor még csak 28 éves nő a hírek szerint rögtön saját műsort kapott egy orosz televízióban, a Secrets of the World című magazinban, újabban főleg olyan műsorrészleteket lehet találni róla, ahol az állatvilág érdekességeiről számol be az érdeklődő TV nézőknek.

Anna Chapman Oroszország 100 legszexibb nője között.

Chapman hazatérve magas állami kitüntetésben részesült, és a moszkvai FundserviceBank alkalmazta tanácsadónak (ez a gyakorlatban valószínűleg csak annyit jelent, hogy az orosz állam ilyen úton fizeti ki a csábos kémet). Szexi fehérneműben pózolt az orosz Maxim címlapján, modellként több divatbemutatón is részt vett, illetve beválasztották Oroszország 100 legszexibb nője közé

Az amerikai közélet sem vetette meg az orosz szépséget, bár a legtöbb róla íródott cikk természetesen inkább ironizáló hangot ütött meg, hiszen mint kiderült, Anna Chapman gyönyörű, vonzó nő ugyan, de kémnek csapnivalóan amatőr. Egy vicces eset, mikor az Amerikában igencsak népszerű Jay Leno késő esti talk-show műsorában vendégeskedett az akkori alelnök, Joe Biden. A beszélgetés során Chapman neve is szóba került, a műsorvezető feltette a leg magától értetődőbb kérdést: nekünk is vannak-e ilyen izgató kémeink? Joe Biden erre csak annyit válaszolt:

"Hadd legyek világos. Nem az én ötletem volt visszaküldeni őt."

Chapman továbbra is nagy előszeretettel használja a közösségi médiát, korábban aktív volt youtube-on és twitteren is, az instagramja alpján most éppen Tibetben szívja magába az életbölcsességeket, miközben saját ruhamárkáját is menedzseli. A közéleti kérdésekben is gyakran megnyilvánul, ezekből - talán nem éppen meglepő módon - az derül ki, hogy abszolút Putyin párti, korábban többször támadta már az orosz ellenzéket és az ukrajnai erőket is. Egy biztos: a ma már 41 éves Anna Chapman még most is könnyűszerrel képes lenne elcsábítani bárkit nem mindennapi idomaival.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás