promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyilkossági kísérlet a brit királyi családban: az uralkodót számszeríjjal akarták megölni
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Merényletet akartak elkövetni a brit uralkodóval szemben.

9 év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki számszeríjjal hatolt be a brit királyi család windsori rezidenciájának parkjába, hogy merényletet kövessen el az uralkodó ellen. A 21 éves Jaswant Singh Chail egy házilag készített kötéllétrán mászott be a kastélyparkba, de a riasztórendszer azonnal működésbe lépett, így még azelőtt el tudták fogni, hogy megpróbálta volna megkörnyékezni a kiszemelt áldozatát.

A fiatal férfi elismerte a felségárulás, életveszélyes fenyegetés és töltött fegyver viselése címén ellene felhozott vádakat. Az elmúlt négy évtizedben senkit sem kellett bíróság elé állítani a felségárulás büntetőjogi szankcionálásáról szóló, 1842-ben kelt törvény alapján.

Az eset még 2021 karácsonyán történt, Chail december 25-én akarta végrehajtani a merényletet, mikor az akkori brit uralkodó, II. Erzsébet, és legalább 20 családtagja a windsori rezidencián tartózkodott - köztük Károly, valamint András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja. A bírósági tárgyaláson levetítettek egy felvételt is, amin tisztán hallani, hogy amikor a rendőr megkérdezi a férfitól, hogy mi célból ment oda, azt válaszolta:

„Azért jöttem, hogy megöljem a királynőt”.

A vádlott néhány perccel az incidens előtt a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött egy videót, amelyen elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni a királynő ellen, bosszú gyanánt mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették. Dzsallianvala Bagh az északnyugat-indiai Amritszár város Aranytemplomának, a szikh közösség legfőbb szentélyének parkja, ahol 1919. április 13-án a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe lőtt. A vérengzésben korabeli hivatalos adatok szerint 379-en vesztették életüket, de a későbbi történészi becslések azt valószínűsítik, hogy a halálos áldozatok tényleges száma elérhette az 1500-at.

Chail-t az ítélet kihirdetése után visszavitték az elmegyógyintézetbe, ahol az elmúlt közel két évet töltötte; a börtönbüntetését majd csak akkor fogja megkezdeni, ha az orvosi szakvélemények mentálisan erre alkalmassá nyilvánítják.

(Forrás: The New York Times)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás