promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem akármilyen módon próbálták megvesztegetni a magyar határőröket, ebbe az ajánlatba te is belepirulnál
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár Magyarországon még mindig nem kutathatóak teljesen nyilvánosan az egykori állampárt levéltárakban őrzött aktái, rengeteg anyaghoz már hozzá lehet férni, és sokszor találunk benne érdekes történeteket.

1983, szeptember 22. 40 évvel ezelőtt Matuska Bélának, a Belügyminisztérium Katonai Elhárítási osztályvezetőjének szürkén indult a napja a szürke, szocialista Magyar Népköztársaságban. Aznap Recsk közelében, Heves vármegyében teljesített szolgálatot kollégáival. Akkoriban a mindenapi élet jóval kevésbé volt szabad légkörű, a közveszélyes munkakerülés, gyanús-hosszú hajú-fiatalok, nyugatról-ömlő-imperialista-áfium mindennapos szólamoknak számítottak. Bár az 1980-as évekre a kommunista diktatúra sokat lazult hazánkban a Rákosi-típusú ó-bolsevista berendezkedéshez képest, a társadalom mintha megkötötte volna az elkerülhetetlennek tartott alkuit a rendszerrel .Az állampárt azonban ugyanolyan szigorral és hatékonysággal figyelte meg mind saját, mind az országban tartózkodó külföldi állampolgárokat, mint az '50-es években. Bármilyen, a hivatalosan jóváhagyott viselkedéstől eltérő magatartás szigorú retorziókat vont maga után, az állam vasszigorral üldözött mindenféle ellenzéki tevénységet, a sajtót teljes mértékben kontrollálta, csak úgy mint az oktatás vagy a kultúra területét.

Matuska Béla és társai ezen szürke szeptemberi napon gyanúsan viselkedő, nyugat-német állampolgárságú férfira figyeltek fel Recsk környékén. Az NSZK-ból jött férfi hallatlan dolgot tett éppen: fényképeket készített egy katonai objektum közelében. Recsk a magyar történelemben szomorú lapokon bukkan fel, a  kiépülő kommunista rendszer a kezdetben itt létesített politikai fogolytáborokat és munkatáborokat, számtalan honfitársunk vesztette életét az embertelen körülmények miatt. A férfit kérdőre vonták, igazoltatták, ám fényképezőgépét nem kobozták el. Ez súlyos hibának számított, ám aznap nem ez volt az egyetlen gyanús eset. Pécs-Siklós határőrkörzet járőreihez egy férfi közeledett. A határőrök nem igazán tudták mire vélni a dolgot, kérdőre vonták mit keres itt. A férfi magyarázkodás helyett érdekes javaslattal támadta le a határőröket: azt javasolta nekik, hogy a dobják el a fegyvereiket, és inkább létesítsenek szexuális kapcsolatot az autójában ülő két nővel. Az elvtársak a nap jelentéseit összegző aktában szintén feljegyzésre érdemes eseménynek tartották, hogy a Kossuth Lajos katonai főiskola egyik elsőéves hallgatója megtagadta a lőgyakorlat végrehajtását, arra hivatkozva hogy "meggondolta magát". A tanuló kirivó rendszerellenes beállítotsságát feljegyzésük szerint bizonyítja a tény, miszerint egy ferences rendi gimnáziumban érettségizett.

Matuska Bélát a nap eseményei után a katonai elhárítás csoportfőnökéből egyszerű főrezidenssé fokozták vissza. Addig felivelőben lévő karrierje egy pajzán és egy kíváncsi nyugat-német állampolgárnak köszönhetően derékba tört. További életéről és tevékenységéről feljegyzésekkel nem rendelkezünk, a párt kegyének elvesztése után Matuska Béla hozzászürkült az unalmas, szocialista, szürke szeptemberi naphoz. Hazánkban a kommunizmus áldozatainak hivatalos emléknapja február 25-én van. A 20. század két legnagyobb szenvedést okozó eszméje közül a nemzeti-szocializmus teljes erejével körülbelül 2 évig, a kommunizmus 45 évig volt uralmon. Az egykori szocialista blokk országaiban a rendszerváltások után rengeteg emlékmű épült a kommunista áldozatok emlékére. Tanuljunk a múlt hibáiból, ne ismételjük meg őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás