promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok döntöttek: bevetik az Atomot
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok nem várnak tovább az Atommal.

A RIA Novosztyi hírügynökség közölte, hogy aláírták azt a megállapodást Oroszországban, ami arról szól, hogy 2025-ben elkezdődhet az Atom nevű elektromos autók gyártása a Moszkvics vállalat Moszkva mellett található üzemeiben.

De mi is tulajdonképpen az Atom?

Még 2022 őszén jelentették be a nyilvánosság előtt, hogy a Kama egy újfajta elektromos autót fog gyártani, amit Atomnak neveztek el; ennek a prototípusait 2023 második felében tervezik bemutatni. A hírek szerint az Atom egy M-kategóriás jármű lesz, ami a Comfort és a Comfort Plus közötti szegmensbe kerül. Az autó extrái között lesz például a sávtartás, a forgalmi dugóban való követés, a közúti jelzések azonosítása, valamint a sofőr számára előre nem látható, kockázatos forgalmi helyzetek felismerése. Az Atom 7 másodperc alatt tud majd felgyorsulni 100 kilométer per órás sebességre, az erőtartaléka pedig durván 500 kilométerre lesz elegendő.

A megállapodás szerint 2025 nyarán, vagyis nagyjából 2 év múlva kezdik meg az Atom gyártását, de azt egyelőre nem tudni, hog mennyi lesz a kereskedelmi ára - viszont már előrendelhető.

A tervek szerint az Atom önálló autógyártóként akar majd betörni nemcsak az orosz, de a nemzetközi piacon, a stratup cég 450 ezer elektromos autót akar legyártani 2030-ig - ezek közül néhány akár Magyarországon készülhet majd.

Bár a Kamaz személygépkocsikat nem gyárt (teherautók építésében utazik), ettől függetlenül két autóprojektben is részt vesznek, amik közül az egyik az Moszkvával kötözz megálladás, melynek értelmében a Kamaz a Moszkvics technológiai partnereként működik közre - érdekesség, hogy a Moszkvics az egykori Renault Oroszország-gyár, ami 2022 novemberében az új néven indította el az autók sorozatgyártását.

Így néz ki az Atom nevű elektromos autó:

(forrás: autoszektor.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás