promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így akarja Putyin felmorzsolni az USA hatalmát, de vajon sikerülni is fog neki?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Putyinnak jól megalapozott tervei vannak az Egyesült Államok ellen, amihez a BRICS-országok segítségét kérné.

A BRICS-nemzetek csúcstalálkozója egy évente megrendezett fórum, amelyen öt nagy feltörekvő gazdaság vesz részt: Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. A csoport célja, hogy elősegítse a gazdasági együttműködést, a politikai párbeszédet és a nemzetközi rend reformját.

Putyin ugyebár az egyik alapító tagja a BRICS-nemzeteknek. Az orosz elnök számára a csoport egy eszköz, hogy növelje Oroszország befolyását és ellenálljon az amerikai hegemóniának. Putyin többször is bírálta a Nyugatot, különösen az Egyesült Államokat, amiért beavatkozik más országok belügyeibe, és destabilizálja a nemzetközi biztonságot.

Putyin szerint a BRICS-nemzetek képviselik egy új, igazságosabb és többpólusú világrend kialakulását, ami ugyebár egy elég erős kijelentés.

Oroszország  azonban nem vett részt személyesen a legutóbbi BRICS-csúcstalálkozón, amelyet most augusztusban rendeztek meg Johannesburgban, Dél-Afrikában. Ennek oka az volt, hogy az ICC (Nemzetközi Büntetőbíróság) kiadott ellene egy elfogatóparancsot háborús bűnök vádjával az ukrajnai háború miatt. Putyin így kénytelen volt videóüzenetben felszólalni a rendezvényen.

A többi BRICS-ország nem ítélte el nyíltan Putyin lépését, de semmilyen támogatást sem nyújtottak neki. Kína, amelynek szoros stratégiai partnersége van Oroszországgal, kijelentette, hogy tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és békés rendezést sürgetett.

India is hangsúlyozta Ukrajna szuverenitását és területi egységét, és aggodalmát fejezte ki a térségben fennálló feszültség miatt5. Brazília és Dél-Afrika is mérsékelt hangot ütöttek meg, és reményüket fejezték ki, hogy a diplomácia útján oldódik meg a válság.

Közben a TikTok-ra kikerült egy videó, ami azt mutatja be, hogy Putyin hogyan gyengítené meg az USA hatalmát. Oroszország valószínűleg biztosan vesztesen kerülne ki egy háborúból az USA ellen, így ott támadja őket, ahol a legjobban fáj: megpróbálja aláásni az amerikai dollár dominanciáját a világban.

Ettől függetlenül a BRICS országok tagjai pragmatikusak és óvatosak akarnak lenni mind Oroszországgal, mind az Egyesült Államokkal szemben.

Közben a BRICS-nemzetek nem akarják meggyengíteni Amerikát, hanem inkább saját érdekeiket akarják érvényesíteni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás