promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz bombazápor érte a Dunát, hét ember sérült meg
Borítókép:  Screenshot
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok most a Dunát vették célba.

Újabb fordulóponthoz ért a háború, ugyanis orosz drónok most a moldovai-ukrán-román közös határhoz közeli, Duna-parti Reni frissen felújított gabonatárolóját, valamint Izmajilt, az ország legjelentősebb dunai kikötőjét bombázták.

Erre azután került sor, hogy néhány hete Ukrajna hozzálátott a kikötő, valamint a kikötővárosok mentén elhelyezett gabonatárolók felújításához. Ukrajna mind ez idáig elhanyagolta ezt a két várost - pedig korábban fontos kereskedelmi központok és átkelőhelyek voltak.

A közösségi médiába felkerült egy amatőr felvétel is, amin állítólag az látható, hogy az oroszok hogyan lőtték Renit.

A megtámadott kikötők kiemelt stratégiai pontokon fekszenek. A 12. században például a genovai hajósok erődöt építettek a mai Izmajilnél, amit később az Oszmán Birodalom erősített meg. Az oroszok sokáig nem is tudták bevenni ezt a Duna-parti erődítményt, csak a 19. században tudták elfoglalni - akkor keresztelték át Tucskov névre.

Miután a szovjet állam szétesett, a település 2011-ben Ukrajnához került. Jelenleg itt állomásoznak az Ukrán Haditengerészet és a határőrség őrhajói, amik Ukrajna dunai határát őrzik.

A dél-ukrajnai katonai parancsnokság közleménye szerint az oroszok négy órán keresztül Sahid-136-os, önmegsemmisítő drónokkal támadta a kikötők infrastruktúráját, a bombázás után a román Adevarul nevű lap azt írta, hogy

„a támadásnak az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító Izmail és Reni kikötője volt a célpontja, utóbbi a román-moldovai-ukrán hármas határnál található, légvonalban alig 13 kilométernyire a több mint 200 ezer lakosú romániai Galactól”.

Oleg Kipert, Odessza terület kormányzója közölte, hogy a támadásban hét ember sérült meg, továbbá megsemmisült egy gabonát tartalmazó hangát, és tűz ütött ki a kikötő egyik műszaki létesítményében.

(Forrás: The Guardian)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás