promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Éjszakai rémálom: ezek a gusztustalan kis lények költöznek az ágyadba, amíg alszol - a tudósok most jöttek rá, mi a megoldás ellenük
Borítókép:  profimédia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindenkit kiráz a hideg, ha ez a téma szóba kerül, pedig érdemes vele foglalkozni!

Az ágyipoloska, más néven Cimex lectularius, apró, repülőképtelen rovar, amely az emberi vérrel táplálkozik, és az emberi otthonokban, különösen az ágyakban és matracokban található meg. Ezek a kis vérszívók régóta jelen vannak az emberiség életében, és a történelem során számos problémát okoztak. 

Az ágyipoloskák veszélyességének fő oka az emberi egészségre gyakorolt hatásukban rejlik. Ezek a rovarok éjszaka aktívak, és alvás közben támadják meg áldozataikat, hogy vért szívjanak belőlük. Tiszta horror, igaz? A harapásuk általában fájdalommentes, de utána vörös és viszkető duzzanatokat hagyhatnak maguk után, ami kellemetlenséget és alvászavarokat okozhat. Emellett vannak akik allergiásak is a poloskacsípésre.

A leginkább érintett területek az ágy, matrac, párnák és más alvási helyek, ahol az ágyipoloskák rejtőznek, és könnyen megközelíthetik áldozataikat. Azonban az ágyi poloskák nem korlátozódnak csak az ágyakra, hanem szinte bárhol elrejtőzhetnek, amelyek közelében emberi jelenlét van. Ezzel szemben az ágyipoloskák nem hordoznak kórokozókat, és nem terjesztenek fertőző betegségeket, de az allergiás reakciók és a harapások okozta viszketés miatt jelentős kényelmetlenséget okozhatnak.

Nem akarjuk senkire ráhozni a frászt, de ezek a kis bogarak, életük során akár 500 tojást is rakhatnak, és ezek a tojások rövid idő alatt kikelnek és újra szaporodnak. A rovarirtó szerekkel való kezelés nem mindig hatékony, mivel az ágyipoloskák egyre ellenállóbbak lehetnek a vegyi anyagokkal szemben.

Van ellenük egy tuti módszer

Egy új tanulmány szerint a poloskáknak – akárcsak a legyeknek és más rovaroknak – kedvenc színeik vannak. Nagyon szeretik a sötétvöröst és a feketét, és kerülik a vakító fehéret és az élénksárgát - írja a cnn.com

A kutatók poloskákat helyeztek olyan Petri-csészékbe, amelyekben különböző színű papírból készült kis poloska méretű sátrak voltak. A poloskák gyorsan felkúsztak a menhelyre, ahogy az életük 90%-át repedésekben és hasadékokban bújva töltő rovarok esetében elvárható. De amikor lehetőség nyílt rá, a fehér, sárga vagy zöld menedékek helyett a fekete-piros sátrak felé spuriztak.

„Viccelődtünk, hogy mindannyian élénksárga poggyásztáskákat fogunk vásárolni, mert úgy tűnik, hogy a poloskák nem szeretik őket, vagy nem szeretnek ott tojást rakni”

– mondta Roberto Pereira, a Floridai Egyetem városrovartani kutatója.

Még az sem kizárt, hogy érdemes kipróbálni a módszert!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás