promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pokoli légúti panaszaink lehetnek a következő napokban - sokaknak fogja megnehezíteni az életét egy most virágzó gyomnövény
Borítókép:  profimédia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem csak bosszantó, hanem veszélyes is, ha nem foglalkozunk a tünetekkel!

Változóan felhős időt jósoltak a meteorológusok, amit azt jelenti, hogy akár több helyen lehet csapadék is. Ez átmenetileg mérsékli ugyan a pollenhelyzetet, de a napokban intenzíbben tüneteket okozó parlagfűtől, aligha szabadulunk meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzése szerint a pollenterhelés a következő napokban a csapadékosabb vidékeken átmenetileg lecsökkenhet. De a parlagfű pollenkoncentrációja a jövő hét végén több helyen is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Ezért a parlagfűre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére. Az allergiások  mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Hogyan védekezzünk a parlagfű ellen?

  1. Gyomirtás: A parlagfű gyomirtó szerekkel hatékonyan kezelhető. Azonban fontos, hogy a gyomirtó szereket körültekintően és a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve használjuk.

  2. Manuális eltávolítás: A parlagfűt kis területeken kézzel is eltávolíthatjuk, azonban ezt megfelelő védőruházatban végezzük, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat.

  3. Időzített metszés: A parlagfű természetes vegetációs ciklusa alapján megfelelő időben végzett metszés is hatékony lehet a terjedés ellen.

  4. Megelőzés: A parlagfű terjedésének megelőzése érdekében fontos, hogy a kerteket és mezőket rendszeresen ápoljuk, és megakadályozzuk a növény terjedését a környezetben.

 

Miért veszélyes az emberre ez a gyomnövény?

A parlagfű veszélye nem csupán a mezőgazdasági területeken és kertekben való elburjánzásában rejlik, hanem komoly egészségügyi és környezeti problémákat is okoz. Ez az inváziós növény az arra érzékeny személyek számára súlyos allergiás reakciókat vált ki, amelyek rendkívül kellemetlenek és befolyásolhatják az életminőséget. Az allergiások körében gyakori az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és viszketés. Emellett a parlagfűvel való érintkezés akár bőrkiütést is okozhat, ami még inkább megnehezíti az érintett személyek életét. A szénanátha és az asztma rohamok jelentősen befolyásolhatják a mindennapi tevékenységeket, munkavégzést és a szabadidős tevékenységeket, sőt, akár az alvás minőségét is rontják. Az allergiás reakciók időről időre súlyosbodhatnak, amelyek hosszú távon krónikus légúti problémák kialakulásához is vezethetnek, úgyhogy mindenképpen érdemes felkeresni egy allergológust, ha súlyosabbá válnak a tüneteink!

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás