promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rubint Rékát is kegyetlenül kiosztotta egy orvos - megcáfolhatatlan érvekkel iskolázta a magyar celebvilágot
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezek után a magyar fitnessedző, lehet kétszer átgondolja, mit fog reklámozni.

Egy fiatal szakorvosjelöltért rajong a magyar TikTok közösség. Dr. Kulja András sebész szakorvosjelölt a profilja tanulsága szerint, és már 313 ezer lelkes követője van a videómegosztón. András a könnyedebb érdekességek mellett súlyos, megosztó témákkal is foglalkozik. Volt már szó a videóiban daganatokról, a fehérjeporokról vagy a most legelterjedtebb lelki betegségekről. 

Egyik legutóbbi videójában az aszpartámmentes italt reklámozó celebeket vette górcső alá. Ugyanis többek között Rubint Réka is ezerrel reklámoz egy olyan italt, ami aszpartám mentes. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban hozta nyilvánosságra, hogy most már tudományosan is bizonyított az aszpartám rákkeltő hatása, nagyon sok magyar influencer állt ki az egyik italmárka aszpartámmentes verziója mellett, köztük Kulcsár Edina, Dobó Ági és Szabó Zsófi is.

A TikToker orvos viszont felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak az aszpartám, de bármelyik mesterséges édesítőszer káros lehet. 

"Van egy rossz hírem azoknak a celebeknek, akik most mindenhol aszpartámmentes üdítőket reklámoznak. Ugyanis a kutatások és a WHO jelentése szerint, a többi édesítőszer sem sokkal jobb az aszpartámnál. Hosszútávon elhízáshoz sőt, akár 2-es típusú diabéteszhez is vezethet a használtuk."

Mondta a videóban Dr. Kulja András, aki megmagyarázta az okokat is:

"Ennek nagyon egyszerű biológiai oka van, ugyanis az édes íz érzékelését követően a hasnyálmirigyünkből inzulin szabadul fel, ami a tápanyagok raktározásáért felel. Vagyis ha ilyenkor zsírt eszünk, az nagy eséllyel a zsírraktárokba kerül. Viszont a vércukrunk az közben leesik, mert nem érkezik meg az a szénhidrát, amit a szervezetünk vár, ennek hatására éhesek leszünk és hajlamosak vagyunk ilyenkor több kalóriát bevinni, mint normál esetben. Ez az inzulinszint ingadozás pedig hosszútávon károsíthatja a hasnyálmirigyünket, inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezethet..." 

Éppen ezért nem ajánlotta senkinek az édesítővel készült üdítők fogyasztását. Azt is kiemelte, hogy ne csak az aszpartámra, hanem a többi édesítőre is figyeljünk, mikor ilyen termékeket választunk a boltban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás