promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10-ből 4 magyar erre spórol egész évben, és így sem biztos, hogy megengedheti magának
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csak úgy, egyik napról a másikra nem tudunk kiruccanni „Horvátba”.

A magyarok közül tízből négyen spórolnak a nyaralásra, az utazást tervezők harmada pedig több mint fél éve gyűjt – ezt derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb reprezentatív kutatásából. A hitelspecialista vállalat negyedéves rendszerességgel vizsgálja a hazai háztartások anyagi helyzettel kapcsolatos várakozásait.

A spórolás érdekében több dolgot is igyekszünk megtenni. A válaszadók 84 százaléka alaposan megtervezi, hogy mit vásárol, mielőtt elmegy a boltba. Egyre népszerűbbek a saját márkás termékek, a fogyasztók majdnem háromnegyede választja ezeket. 70 százalék már az interneten előre tájékozódik, mielőtt vásárol valamit, hogy megtalálja a legolcsóbb megoldást.  Az emberek több mint fele a kedvező árak miatt az otthonától messzebb lévő üzletekbe is hajlandó elmenni a kutatás szerint.

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok 32 százaléka tervez idén nyaralást. A kikapcsolódás idén a válaszadók több mint felének (57 százalék) nagyobb anyagi terhet jelent, mint korábban. Viszont még mindig nagyon sok mindenkinek fontos az utazás, szóval semmiképpen sem szeretnének lemondani róla. A magyarok majdnem negyede külön erre a célra próbál spórolni. A felmérés szerint 15 százalék úgy tervezi, hogy az idei pihenés költségeit részben vagy egészben hitelből fogja finanszírozni. Esetleg rokonoktól vagy barátoktól kér rá kölcsön. 

 Mennyit költünk átlagosan nyaralásra?

Szeretjük jó előre megtervezni, hogy mire mennyit fogunk költeni, ami azt jelenti, hogy nehezen viseljük a spontán költségeket. Az utazók 60 százaléka előre behatárolja a teljes, nyaralásra fordítható összeget, 35 százalékuk még az egy napra jutó költőpénzt is. A biztosításra - amely az utazás egyik legfontosabb eleme - csak az utazók fele gondol. De ugyanennyien kiváltják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is. Külföldi útnál a magyar háztartások átlagosan 490 ezer, belföldi út esetén 250 ezer forintos összköltséggel számolnak. A tudatosság és a spórolás ellenére csupán a magyarok 26 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, a válaszadók háromnegyedének pedig hiányos a családi kasszája. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy 200 ezer forintot jelent - ennyi kellene még pluszban a kényelmes élethez.

A Cofidis Hitel Monitor kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készíti 2011 óta, online adatfelvétellel, évente négy alkalommal. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

 Miért ragaszkodunk ennyire a vakációhoz?

Az emberek számára a vakáció és a nyaralás fontossága több szempontból is érzékelhető. Ha pár napra kiszakadhatunk a mókuskerékből, az érzékelhetően csökkenti a stresszt. Lehetőséget nyújt arra, hogy kiszakadjunk a mindennapi rutinból. Új környezetben pihenhetünk, és ez segít feltöltődni és újraenergizálódni. Ilyenkor lehetőségünk nyílik a mentális pihenésre és regenerálódásra is. Eltávolodhatunk a mindennapi problémáktól és gondoktól, és időt szentelhetünk az önfeledt szórakozásra, a hobbi tevékenységekre vagy az érdeklődési körünknek megfelelő tevékenységekre. A vakáció lehetőséget ad arra, hogy időt töltsünk szeretteinkkel, barátainkkal vagy családunkkal. Ez a közös idő segít erősíteni a kapcsolatokat, mélyebb megértést és kötődést teremtve. Az új kalandok megélése sem utolsó szempont! Új helyeket fedezhetünk fel, új kultúrákkal és emberekkel találkozhatunk. Az ilyen élmények gazdagítják az életünket, kibővítik a látókörünket és emlékezetes pillanatokat teremtenek, amelyeket örökre megőrizhetünk. Így pedig abszolút érthető, ha egész évben spórolunk rá, csak hadd mehessünk el végre!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás