promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek a mesék a legkárosabbak a gyerekek agyára, bármikor találkozhatnak velük, ha magukra hagyjuk őket a tévé előtt
Borítókép:  pixabay
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Örökre megmérgezheti a kicsik lelkét, ha ilyen tartalmakat néznek az interneten vagy a televízióban. A felnőtteknek kell résen lenniük!

Manapság nagyon nehéz kikerülni, hogy a gyerekek kezébe ne kerüljön telefon, vagy tablet. Az okostévék korában pedig már internetes tartalmat is tudnak fogyasztani, nem csak azt, ami a televíziós műsorban éppen soron következik. Szerencsére épp a technika fejlődése miatt, egyre könnyebb gyerekzárat beállítani, vagy kiszűrni azokat a tartalmakat, amiket nem szeretnénk, hogy gyermekünk lásson. De mi az, ami komoly károkat okozhat a lelkükben?

Mikortól mutassak mesét?

Kezdjük ott, hogy a szakértők szerint hároméves kor alatt egyáltalán nem lenne szabad a piciknek telefont, tabletet vagy bármilyen képernyőt bámulniuk. Az ilyen korban lévő kicsik agya még nem annyira képes feldolgozni azt, ami a képernyőn zajlik. Csak villanásokat, fényeket, színeket látnak.

A túl sok inger pedig túlterheli az idegrendszerüket. Nyűgösek, fáradtak lesznek, ami hatással lehet az alvásidejükre is. Persze egy két-három éves gyerek is szívesen néz mesét, és ebben a korában már az is lehet, hogy el tudja mondani mit látott a képernyőn. Ez ne tévessze meg a szülőket, hogy már elég érett a gyerkőc a tévénézéshez. Az idegrendszere fejletlen, komoly károkat okozhat a korlátlan képernyő előtt töltött idő.

Milyen legyen a mese?

Ha a gyerek már elég érett ahhoz, hogy mesét nézzen, vegyük figyelembe annak tempóját. Próbáljunk olyan választani, amely nem stimulálja túl a kicsiket gyorsan váltakozó képkockákkal, mert ez később figyelemzavarhoz vezethet. Olyan rossz szokások is kialakulhatnak, mint a lábrázás, körömrágás, hajtépés. A Peppa Malac egy kiváló választás négy év felett.

Legyen időkorlát

A WHO – Egészségügyi Világszervezet szerint, ha már négyéves kora előtt tévét néz a gyermek, akkor maximum egy órát engedjük ezt neki. Noha nem számítjuk, hogy a képernyő idő akkor is nő, ha csak egy fényújságot lát a pici az utcán, vagy ha kezébe adjuk a telefonunkat, okosóránkat vagy a tabletet játszani kicsit.

Az a legokosabb, ha csupán 20-30 percet engedjük mesét nézni, aztán próbáljunk más elfoglaltságot találni. Beszélgethetünk velük, mesélhetünk mi magunk egy mesét, olvashatunk és játszhatunk olyan játékokat is, amelyekben közösen alkotunk mesét a gyerekekkel.

Melyek a legkárosabb mesék?

A legkárosabb mesék a gyerekek számára általában azok, amelyek erőszakot, félelmet vagy negatív viselkedést tartalmaznak, és nem megfelelő üzeneteket közvetítenek. Sok animácós alkotás készül felnőtteknek, amit könnyű összekeverni a gyerekeknek azzal, amit ők a saját korosztályuknak célzottan készült mesével azonosítanak. Semmiképp sem jó, ha olyat látnak ezekben, amire még nincsenek felkészülve. A túl ijesztő vagy rémisztő tartalommal rendelkező meséket és az idealizált tartalmakat is ide sorolhatjuk. Ezek ugyanis káros önképet alakíthatnak ki bennük.

A legfontosabb, hogy a szülő mindig legyen résen. A gyerekek még nem tudják eldönteni, hogy mi milyen hatással lesz rájuk később, éppen ezért dönteni sem igen tudnak, mi az, ami nekik való. A szülői kontroll tehát elengedhetetlen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás