promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orvosi vészhelyzetet hirdettek, újra lecsap a halálos betegség, Amerikában már több fertőzöttet is találtak
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

20 év után újra lecsap a szúnyogok által terjesztett, halálos kór.

Utoljára 2003-ban regisztráltak nyolc maláriával fertőzött embert a floridai Palm Beach megyében, azóta se híre, se hamva nem volt a halálos betegségnek. Magyarországot már az 1960-as évek óta maláriamentesnek mondhatjuk, az Egyesült Államokban viszont 20 év után újra felütötte a fejét a veszélyes kór - adta hírül a CNN.

A malária egy jellemzően influenzaszerű tünetekkel járó - láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, fáradtság - betegség, amit bizonyos nőstény szúnyogok (Anopheles moszkító) által terjesztett paraziták okoznak. Egyéb tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, de okozhatnak életveszélyes károsodásokat is, mint a veseelégtelenséget, agyvérzést, vagy kómás állapotot.

Amerikában most orvosi vészhelyzetet hirdettek, ugyanis öt embert is maláriával fertőzöttként jelentettek. A floridai hatóságok riasztást adtak ki a szúnyogok által terjesztett betegség miatt, azt tanácsolták a lakosságnak, hogy eresszék le a vizet a medencéikből, ellenőrizzék, hogy az ablakaik jól zárnak-e, illetve használjanak szúnyogirtó szereket, illetve szúnyoghálót.

Hasonlóképpen Texas államban is figyelmeztetést adtak ki: felhívták az orvosok figyelmét rá, hogy a gyanús tünetekkel jelentkező betegeknél feltétlenül kérdezzék meg, hogy merre jártak, utaztak-e esetleg olyan területre (főként Afrikába), ahol maláriával fertőzödhettek meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás