promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos veszéllyel jár, ha nem hajtod le a WC ülőkét - elképesztő ok áll az elhanyagolt fürdőszobai szokás mögött
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Súlyos veszélyeket rejthet, ha nem hajtjuk le a wc ülőke fedelét.

A WC ülőkét lehajtani csupán egy másodperc. Mégis sokan megfeledkeznek róla, vagy csak lustaságból nem hajták le. Komoly hibát követhetnek el vele a tudomány szerint.

A le nem hajtott WC ülőke nem csak esztétikailag nem vonzó látvány, hanem higiéniai szempontból is problémát jelenthet. Ha nem hajtjuk le a WC deszkát, azzal szabadon engedünk milliónyi baktériumot. A lakás több területén is hemzseghetnek a baktériumok. Egy korábbi tanulmány szerint például, a vágódeszka a legpiszkosabb terület az otthonunkban. De szorosan utána következik a mosdó és ott is kiemelt helyezést ér el a WC ülőke.

A felületén ugyanis milliónyi baktérium, vírus és egyéb mikroorganizmus telepedhet meg. Gondoljunk csak bele: ha nincs lehajtva az ülőke, miközben lehúzzuk a WC-t, ezek a baktériumok könnyen átterjedhetnk a levegőben a környező felületekre, még az arcunkra is, ami növelheti egyes fertőzések kockázatát. Ha pedig a mosdó és a fürdő egy helyiségben van, akkor jobb nem is belegondolni, mi történik ilyen esetben a fogkefénkkel.

Ha lehajtjuk az ülőkét, akkor a kicsapódó baktériumokat természetesen módon a WC-be zárjuk. Ezzel csökkenthetjük a környező felületek fertőző képességének veszélyét és a baktériumok keresztterjedését.  Noha a koronavírus járvány legintenzívebb hónapjai alatt alaposan a fejünkbe verték, nem árt a téma kapcsán újra emlékeznünk rá, hogy a legfontosabb minden esetben az alapos kézmosás. A legjobb, ha papírtörlőt használunk kezünk megszárítására. De ha a mosható kézi-törölközőt választjuk, akkor azt is érdemes kétnaponta lecserélni. A legfontosabb mégis az, hogy a WC-t érdemes sokkal gyakrabban takarítani, tisztán tartani, mint a lakás más területeit. Itt ugyanis tényleg sokkal magasabb a kockázat, mint a máshol. A kagyló körülötti csempéről, a villanykapcsolókról és az ajtókilincsekről se feledkezzünk meg. Ezzel nem csak a magunk, de a családunk egészségére is tudunk vigyázni.

A WC ülőke lehajtásának fontossága nemcsak otthon, hanem a közösségi mosdókban is kiemelt jelentőséggel bír. Ezeken a helyeken gondolnunk kell az utánunk érkezőkre is. Az ülőke lehajtása azt üzeni az utánunk érkezőnek, hogy tiszteletben tartjuk a közös helyiségek használatát. Emellett vízhatékonyság szempontjából is érdemes lehajtani, mivel így kevesebb víz szivárog el a tartályból.

Érdemes tehát következetesnek maradni a fürdőszobában és a mosdóban is, hogy megóvjuk magunkat a betegségektől, vagy csupán attól, hogy gyengüljön az immunrendszerünk. A megfelelő higiéniai szokásokkal hozzájárulhatunk a baktériumok terjedésének csökkentéséhez és a tiszta, higiénikus fürdőszobai megtartásához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás