promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még a KRESZ-vizsgán sem szerepel ez a szívatós kérdés, mégis minden autósnak tudnia kellene rá a választ
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nehéz is eldönteni, hogy a KRESZ-ben ilyenkor melyik járműnek van elsőbbsége.

Vége az iskolának, és gőzerővel beindult a vakáció. Persze sok diák nem a lábát fogja lóbálni, hanem elmegy dolgozni, vagy úgy dönt, hogy megszerzi a várva várt jogosítványt. Készüljenek is fel a rutinos sofőrök, mert ebben az időszakban egészen biztosan több tanuló vezetővel fognak találkozni az utakon, akikkel illik ilyenkor türelmesnek lenni.

A KRESZ-viszga továbbra is egységes Magyarországon, ahol 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk a 75-ből, akkor már jelentkezhetünk is a következő alkalomra. Érdemes minél hamarabb, hogy ne essünk ki a rutinból, a három pontos kérdésekre pedig nagyon oda kell figyelni.

Még a tapasztalt autósoknak is érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Most azonban egy olyan kérdés fog következni, amit nem szoktak erőltetni a KRESZ-vizsgán, de mégis mindenkinek jó vele tisztában lennie. Először is jöjjön a kép, amit érdemes alaposan megvizsgálni.

Az ehhez tartozó kérdés így szól: a képen látható helyen mindkét jármű csak irányváltoztatással tudja az útját folytatni. Melyik jármű haladhat tovább elsőként?

Három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Kölcsönös megegyezés alapján haladhatnak tovább
  • B: A B jelű jármű
  • C: Az A jelű jármű

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila rögtön megjegyzi, hogy ez egy nagyon érdekes szituáció, mivel a KRESZ-ben a kölcsönös udvariasság nem szerepel. A vizsgán olyan kérdéseket tesznek fel csak a közlekedési ismeretek témában, amiket a KRESZ kimond.

Ha azonos irányból érkeznek a járművek, akkor a jobb oldali jármű mehetne tovább, itt azonban bármennyire fura, a járművek ebben az esetben kölcsönös megegyezés alapján döntik el, hogy ki menjen tovább. Vagy elengedjük a másikat, vagy lehúzódunk mind a ketten, különben még a visszapillantó tükrünk fogja bánni.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás