promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű betegséget okozhat, ha így használod ezt a berendezést az otthonodban, nem árt már most észbe kapni
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A héten beindul a kánikula, így biztosan sokan fogják bekapcsolni a klímát, de az egészségünkkel játszunk, ha hanyagoljuk a tisztítását.

Ahogyan a heti időjárásunkban is beszámoltunk róla, érkezik az év első kánikulája. Csütörtökön és pénteken lesz olyan országrész, ahol akár 35 fok felé is emelkedhet a hőmérséklet. Ez már tényleg az a pont, amikor sokan fogják bekapcsolni a légkondicionálót otthon, vagy éppen a munkahelyükön.

Azonban rengetegen megfeledkeznek róla, hogy szörnyű betegségeket okozhat, ha elhanyagoljuk ennek a tisztítását. Főleg a munkahelyeken szokták ezt hanyagolni, így nem árt összefogni a csapattal, ha a cégünk erre nem igazán szokott odafigyelni.

A szakemberek szerint a klímát legalább évente egyszer érdemes kitisztítani, ez persze múlik azon is, hogy mennyit megy. Ha például fűtésre is használjuk, akkor fontos télen és nyáron is kitakarítani. Kicsit a környezet és a levegő minősége is befolyásolja a tisztítás szükségességét. A gyártó ajánlását is érdemes figyelembe venni, hogy milyen karbantartást igényel az adott készülék.

A szűrőt nekünk sem árt megtanulni áttisztítani, de a többit jobb, ha szakemberre bízzuk, és figyeljünk arra, hogy a kültéri egységet is kitisztítsák. A légkondicionáló tisztításának elhanyagolása nem csak a készülék hatékonyságát és élettartamát rontja, hanem az egészségünkre is káros lehet. A klíma szűrője és tekercsei ugyanis ideális táptalajt jelentenek a baktériumoknak, gombáknak, penésznek és atkáknak. Ezek allergiás reakciókat, légúti fertőzéseket, asztmát, légzőszervi gyulladást, torokfájást, köhögést, orrfolyást, szemirritációt és fejfájást is okozhatnak.

Ha mondhatni esztelenül használjuk a légkondit, az sem túl jó, mert később ízületi betegségeket, vagy akár fülgyulladást is okozhat. Sokan csinálják azt, hogy a klímát túl alacsonyra hőfokra állítják be, ami szintén egészségtelen. Fontos, hogy a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség ne legyen több 5-6 foknál.

Hűsölni is jó dolog, de ne üljünk közvetlenül a klíma alá vagy elé. A hideg levegő áramlása irritálhatja a bőrünket, a szemünket és a légutakat is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás