promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a megdöbbentő igazság arról, hogy miért hangos a puki
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szellentés még mindig tabu témának számít, és nem véletlenül. Minden ember életében egyszer előfordul, hogy kicsúszik az a bizonyos „hangos fajta”, ami egyszerre kínos és a világ legtermészetesebb testi működése. De miért jár egyáltalán hanggal?

Az emberi test néha meglepő hangokat produkál. A szellentéssel is százféle hanghatással járhat. Ahhoz, hogy megértsük, miért zajlik le így ez a folyamat a testünkben, meg a szellentés alapjaival kell kezdenünk. A szellentés tulajdonképpen a belekben képződő gázok távozása az emésztőrendszerünkön keresztül. Ez a folyamat természetes és normális része testünk működésének. Az emésztőrendszerben található baktériumok lebontják az elfogyasztott ételeket, emiatt gázok szabadulnak fel. Ezek a gázok, mint például a nitrogén, oxigén, szén-dioxid és metán, a végbélnyíláson keresztül távoznak.

A szellentés hangosságának egyik fő tényezője a gázok nyomása. Amikor a belekben felhalmozódó gázok nagyobb nyomással rendelkeznek, erősebb és hangosabb szellentésre számíthatunk. Az emésztés során különböző tényezők befolyásolhatják a gázok mennyiségét és nyomását. Például a rostban gazdag ételek, mint a bab, káposzta vagy hüvelyesek, hajlamosak több gázt termelni, ami növelheti a szellentés intenzitását és hangosságát. Na persze, ezt élete során bizonyára mindenki megtapasztalja.

Az anális záróizomnak is fontos szerepe van a szellentés hangosságában. Ez az az izom, amelyet a szellentés során ellazítunk. Amikor az anális záróizom ellazul, lehetővé teszi a gázok szabad áramlását a végbélnyíláson keresztül. Ha valaki rendkívül erős anális záróizommal rendelkezik, akkor a gázok kifelé áramlása nehezebb lehet, és emiatt hangosabb pukit fog produkálni.

Mit tehetünk a hangos szellentés ellen?

Ha aggódunk a hangos szellentés miatt, néhány módszerrel enyhíthetjük a helyzetet. Először is, fontos az egészséges táplálkozás és a megfelelő emésztőrendszeri működés fenntartása. Ez magában foglalja a rostban gazdag ételek, például a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. Együnk lassabban, a gyors étkezéssel több levegő is jut az emésztőrendszerbe. Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot és mozogjunk rendszeresen.

De ne feledjük, a szellentés teljesen természetes és normális jelenség. Fölösleges szégyenkeznünk miatta. Ha azonban a szellentéshez társulnak más tünetek, mint például hasi fájdalom, puffadás vagy emésztési zavarok, érdemes konzultálni orvosunkkal.

Akinek pedig nehézségei akadnak a különböző szellentések beazonosításával, alább javasoljuk az edukációs videó alapos megvizsgálását!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás