promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A KRESZ szerint tényleg elsőbbsége van ebben az esetben a gyalogosnak? A rutinos sofőrök is el szokták rontani ezt a kérdést
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyakorlott autósok is sokszor nem tudják a választ erre a KRESZ-kérdésre, ami valóban össze tudja zavarni az ember fejét.

Gyakorlatilag hivatalosan már csak egy hét van hátra az iskolából, és megkezdődik a nyári szünet. Több tanulóvezetővel is fogunk innentől kezdve találkozni az utakon, mert rengetegen döntenek úgy, hogy ilyenkor szerzik meg a jogosítványt.

Persze nem pattanhat senki azonnal a volán mögé, mivel előbb túl kell lendülni a KRESZ-vizsgán. Tudja mindenki, hogy ez több szivatós kérdést is tartalmaz, szóval nem árt mindegyiken alaposan átrágni magunkat.

A KRESZ-vizsga egységes hazánkban, szóval az 55 kérdés megválaszolásával összesen 75 pontot érhetünk el, de ha több mint 10 pontot elherdálunk, akkor már jelentkezhetünk is a következő vizsgára. Ezt a bukásnál érdemes minél hamarabb megtenni, hogy ne essünk ki a gyakorlatból.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak van egy hivatalos honlapja, amit ide kattintva értek el, és ahol megéri néha szétnézni, hogy a friss információkkal is tisztában legyetek.

Most azonban érkezzen egy kacifántos KRESZ-kérdés, ami sokszor a rutinos sofőrökön is ki szokott fogni.

A képhez tartozó kérdés így szól: az A járművet vezetve köteles vagy a gyalogosok részére elsőbbséget adni?

Itt három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Nem, de fokozottan ügyelni kell a megállóhelyről lelépő gyalogosokra
  • B: Igen, az elsőbbség megilleti a gyalogosokat a megállóhely teljes hosszában
  • C: Igen, de csak akkor, de csak akkor, amikor villamos áll a megállóhelyen

Itt nagyon sokan szoktak a B, illetve a C válaszra bökni. Nos, eláruljuk, hogy sajnos egyik sem helyes. Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila elmondja, hogy az alapszabály az, amit tudni kell, hogy bármennyire is kavarog az agyunkban valami, ebben az esetben a gyalogosoknak nincsen elsőbbsége.

Ettől még valóban fokozottan ügyelni kell a megállóhelyről lelépő gyalogosokra. Ha látnánk egy zebrát a képen, akkor persze rögtön megváltozna minden, mivel úgy már elsőbbsége lenne a járókelőknek.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás