promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrülten nehéz KRESZ-kérdés, amin a tapasztalt sofőrök is beleszaladnak a késbe – vajon elsőbbsége van ebben az esetben a gyalogosnak?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismét olyan KRESZ-kérdés jön, amihez fotó is társul, de ha jól megnézzük, akkor nem tud kifogni rajtunk.

Aki már túl van a KRESZ-vizsgán, vagy éppen készül rá, az nagyon jól tudja, hogy rengeteg trükkös kérdéssel tudnak minket behúzni a csőbe, és olykor a válaszok is el tudnak minket bizonytalanítani. Hamarosan vége mindenhol az iskolának, berobban a nyári szünet, és tengernyi fiatal dönt majd úgy, hogy megszerzi a jogosítványt.

Lehet, sokan tudnak már nagyjából autót vezetni, de a KRESZ-elmélet nem könnyű ettől még a fejünkbe passzírozni. A KRESZ-teszten Magyarországon még mindig 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Összesen 75 pontot érhetünk el, és bizony érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk, akkor már jelentkezhetünk is a következő vizsgára. Vannak ugyebár három pontos kérdések is, amiket semmiképpen sem szabad elrontanunk, mert hamar jelentkezhetünk a pótvizsgára.

Még a tapasztalt autósoknak és érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Gyalogos elsőbbségével kapcsolatos a következő KRESZ-kérdés, ami igazán trükkös, így rengetegen szokták elrontani, de először is alaposan nézzük meg a lenti képet!

A kérdés így szól: Köteles elsőbbséget adni a képen látható gyalogos részére?

Két egyszerű válasz közül választhatunk:

  • A: Igen
  • B: Nem

Most van időnk, tényleg jól nézzük át a képet, és gondolkodjunk el a válaszon!

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila megosztja velünk, hogy kanyarodó főútvonalat látunk. Fontos, hogy az A jelű jármű jobbra letér a főútvonalról, a túloldalon pedig átmennek a gyalogosok.

A KRESZ úgy rendelkezik, hogy a gyalogosnak ilyen esetben is elsőbbséget kell adni. Bár nem kanyarodik a jármű, de irányt változtat. A lényeg, hogy kanyarodási irányváltoztatás után a gyalogosoknak jár az elsőbbség. Így lehet sokan nem találták el, de a helyes válasz az A lesz.

Ha esetleg vizsgázunk, akkor valóban érdemes minden táblát alaposan átnézni, figyelni merre rakja ki az irányjelzőt az autó, és persze minden apró mozzanatra.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás