promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A KRESZ-ben mindenki ismeri ezt a táblát, de mégsem tudják a pontos jelentését – vajon veled is kibabrál?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon a rutinos autósokon nem fog ki ez a tábla a KRESZ-ben, de a vizsgázóknak általában meggyűlik a baja vele.

Aki már túl van a KRESZ-vizsgán, vagy éppen készül rá, az nagyon jól tudja, hogy rengeteg trükkös kérdéssel tudnak minket behúzni a csőbe, és olykor a válaszok is el tudnak minket bizonytalanítani. A KRESZ-teszten Magyarországon még mindig 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van.

Összesen 75 pontot érhetünk el, és akad olyan, aki tényleg egyetlen kérdést sem bukik el. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk, akkor már jelentkezhetünk is a következő vizsgára. Ezt a bukásnál érdemes minél hamarabb megtenni, hogy ne essünk ki a gyakorlatból.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak van egy hivatalos honlapja, amit ide kattintva értek el, és ahol megéri néha szétnézni, hogy a friss információkkal is tisztában legyetek.

Van egy tábla a KRESZ-ben, ami gyakorlatilag mindenki ismer Magyarországon. Ennek valószínűleg még a nevét is tudjátátok, még akkor is, ha picit kiestetek a gyakorlatból.

Azonban mielőtt lelepleznénk, mi a tábla neve, jöjjön a kérdés: mely járművek közlekedhetnek az ilyen táblával jelzett úton?

Három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Valamennyi Gépjármű
  • B: Valamennyi motorkerékpár, és az összes gépkocsi
  • C: Kizárólag a gépjárműveknek egy bizonyos köre

Most ugye nem a teszten ültök, így nyugodtan merüljetek el benne, hogy melyik a helyes válasz.

Aki azt mondta magában, hogy ez az autóút tábla, az helyen tippelt. Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila hozzá is tette, hogy ha már tudjuk a nevét, akkor jó úton tudunk továbbhaladni.

A felsorolt lehetőségek közül még talán a rutinos sofőröknek is szimpatikus lehet az A, vagy éppen a B válasz, míg a C-t az árnyaltsága miatt lehet sokan elvetik. Pedig leleplezzünk, hogy a C lesz a helyes.

Az eredeti KRESZ-szabálynak van egy korlátozása, ami így hangzik: autópályán és autóúton csak olyan gépjárművel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni. A KRESZ-professzor ki is emeli, hogy például egy téglával megpakolt tehergépkocsi, ha nem tud legalább 60 km/óra sebességgel haladni, akkor nem hajthat fel az autópályára illetve autóútra.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban meg is tehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás