promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így húznak be a csőbe a lottótársaságok, hogy mindenképpen feladd a szelvényt
Borítókép:  Szerencsejáték Zrt.
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Szerencsejáték Zrt. háza táján még elég nagy is a nyerési esély az ötös lottónál, de az Eurojackpoton már nem.

Hiába tartja a pénztárcánk, vagy éppen a bankkártyánk nyakához a kést az infláció, a magyarok nem igazán akartak letenni a lottózásról. Sokakban benne van a hit, hogy akár így is ki tudnak kecmeregni a gödörből.

A Szerencsejáték Zrt. ennek persze nem is örülhetne jobban. A magyar cég 821 milliárd forint szerencsejátékokból származó árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el. Persze rengeteg nyereményt is kellett fizetniük. Ezeknek a nettó értéke közel ötödével emelkedett az előző évhez képest, így 2022-ben 581,8 milliárd forint volt.

Az nyílt titok, hogy binomiális együtthatót alapul véve 43 millió 949 ezer 268 különböző lottószelvényt kellene kitölteni más kombinációkkal, hogy ezek között biztosan legyen egy telitalálatos szelvény az ötös lottón.

Mondjuk, hogy biztosan négyesünk legyen, ahhoz már elég lenne 103 ezer 410 szelvény is. Az Eurojackpoton mindig milliárdos főnyeremény van, de nehéz is nyerni. Itt már 1 a 139 millió 838 ezer 160-hoz az esélyünk, hogy valamikor telitalálatunk lesz. Ha Amerikában lottóznánk, akkor ott a nyerési esély már 1 a nagyjából 300 millióhoz.

Azonban mi a lottótársaságok trükkje? Pont a fent megnevezett binomiális együttható. Például a Szerencsejáték Zrt. is jól tudja, hogy ahogyan nő a főnyeremény, úgy jön meg mindenkinél a lottózási kedv. Okosan ki van számolva tehát, hogy a telitalálatért járó pénz tudjon gyarapodni, de azért legyen is arra egy minimális esély, hogy ezt elviszi valaki.

Amerikában át is alakították a lottózást emiatt, és kibővítették a számokat. Azt hihetnénk, hogy a változtatás elijesztette az embereket, de pont ellenkezőleg, így a gigászi főnyeremények mindig megbabonáznak mindenkit.

Ne feledjük, hogy még annak is nagyobb a valószínűsége, hogy belénk csap a villám, mint hogy megnyerjük a lottó főnyereményét. Persze mondjuk nem a Skandináv lottó esetében, ahol csak 3 millió 362 ezer 260 különböző szelvényt kellene feladni ahhoz, hogy biztosan telitalálatunk legyen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás