promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a KRESZ-kérdést lehet te is elbuknád a vizsgán – felismered a képről, hogy mi a hibája ennek a gumiabroncsnak?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Műszaki kérdések is vannak Magyarországon a KRESZ-vizsgán, amikből nem árt szintén alaposan felkészülni.

Hamarosan vége az iskolának, és elég sok tinédzser fog úgy dönteni, hogy belevág megszerezni a jogosítványt. Természetesen nem lehet azonnal a kocsiba pattanni, hanem túl kell lendülni a KRESZ-teszten, aminek azért vannak buktatói is bőven.

A KRESZ-vizsga továbbra is egységes Magyarországon, ahol 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk a 75-ből, akkor már jelentkezhetünk is a következő alkalomra, mivel a teszt sikertelen lesz.

Még a tapasztalt autósoknak és érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Most egy műszaki kérdést hoztunk, mivel a KRESZ-vizsgán ezekből is szokott azért lenni, és hát jó velük tisztában lenni. Először tekintsük meg a feladványhoz tartozó képet:

A kérdés egyszerű: mi lehet az oka annak, ha a gumiabroncs felülete a képen látható módon kopik el? Jól gondoljuk át, mert ugyebár most nem vizsgán ülünk, van elég időnk.

Három válaszlehetőség tudja elbizonytalanítani a tapasztalt sofőröket is:

  • A: Túl magas a gumiabroncs levegőnyomása
  • B: Túl alacsony a gumiabroncs levegőnyomása
  • C: Futóműbeállítási hiba

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila rögtön felhívja a figyelmünket arra, hogy ezen a képen a gumiabroncs közepe kopott el. Azonban azért trükkös, mert van egy másik, ahol a gumik szélei vannak lekopva.

Talán úgy lehet emlékezni erre a szakértő szerint, hogy a túlságosan felfújt gumiabroncs hordó alakú, és így a közepe érintkezik a talajjal. Így a helyes válasz ebben az esetben az A lesz.

Alacsony légnyomás esetén az autógumi két szélére nehezedik az autó. Ha ezt nem keverjük össze, akkor már nyert ügyünk van a vizsgán is.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás