promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha többet nem fogtok veszekedni a pároddal, ha ezt az egyszerű dolgot betartod
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gary Chapman írta meg azt a könyvet, ami felforgatta a párkapcsolati különbözőségekről szóló elképzeléseinket és újraírta azt, hogyan éljünk egymás mellett békében, mindkét fél számára kielégítő módon.

Az emberek párkapcsolatban tanúsított viselkedése alapján 5 fő típust különböztetünk meg. A típusok azt jelentik, hogy az adott embernek mi az elsődleges szükséglete a párkapcsolaton belül: milyen módszerrel tudja leginkább kifejezni a szeretetét és milyen módon a leginkább komfortos és feldolgozható neki az irányába mutatott törődés.

Az 5 fő igény: érintés, minőségi idő, dicsérő szavak, ajándékozás, szívesség

Valószínűleg most sokan felhúzták a szemüket, mert van benne olyan, amit természetesnek gondolunk és olyan is, amit pejoratív jelentéssel ruházunk fel, azonban ez nem ennyire egyszerű.

Minden emberben megtalálható az igény mind az öt dologra, a típusunk kiválasztása aszerint zajlik, hogy mi fontossági sorrend alapján melyiket tennénk az első helyre, ez az elsődleges szeretetnyelvünk és melyiket a másodikra, az pedig a másodlagos. Erre a kettőre kell a párunknak a leginkább koncentrálnia, ha boldoggá szeretne minket tenni, ez pedig fordítva is igaz.

Érintés:

Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, annak mindennél fontosabb a másikkal való fizikai kontaktus. Nem összekeverendő a szexualitással. Ezalatt az összebújást, a simogatást, puszikrat, csókokat, kézenfogást értjük. Mikor önkéntelenül megérinted a a másikat minden adandó alkalommal, mert vágysz a fizikai közelségére. Egyébként a az egyik legggyakoribb konfliktusforrás ha az egyik félnek ez a fő szeretetnyelve, míg a másiknak nem, mert ezt a legnehezebb összecsiszolni, azonban semmiképpen sem reménytelen. Igyekezz tudatosan megérinteni a másikat, akkor is, ha magadtól ez nem jön természetesen és egy idő után be fog épülni a mindennapokban a szeretetteli közeledés.

Minőségi idő:

Ez abszolút mindenkiek mást jelent, de azért az ebbe a csoportba tartozók ritkán elégednek meg netflix+chill kombóval. Ők nem szeretnek unatkozni, kerülik a felszínes csevegéseket, emlékeket és élményeket akarnak gyűjteni. Ha egy ilyen emberrel kerülsz össze és neked kicsit lassab, lustább a habitusod, akkor hagyd, hogy a másik irányítson etéren, de néha kicsit vedd át az irányítást: keress olyan programokat, ami mindkettőtöknek örömet okoz és téged is régóta érdekel. Nagyon inspiráló tud lenni egy ilyen társ, ha nem csak a folyamatos pörgést látjuk benne.

Dicsérő szavak:

Az elismerés kifejezése mindig nagyon fontos, azonban nem mindenki tud egyformán jól bánni a szavakkal. Van, akinek egyszerűen nem komfortos kimondani, amit gondol és sarokba szorítva érzi magát, ha erre rá akarják kényszeríteni. Itt is sok súrlódást okozhat, ha a két fél ebben nagyon eltér, de létezik kompromisszumos megoldás. Ha te vagy az a fél, aki nem tud kellően megnyílni, akkor mutasd meg apróságokkal, hogy megértetted a másik igényét és dicsérj kevésbé jelentőségteljes dolgokat: a ruháját, a haját, a teljesítményét és ha ezt a fajta visszajelzés adást megszokod, idővel jöhetnek a mélyebb gondolatok is. Ha pedig te vagy az, aki vágyna az elismerésre, akkor kommunikáld ezt le nyíltan és érthetően, részletesen kifejtve, hogy pontosan mit szeretnél. Mivel neked ez a fajta megynilvánulás teljesen természetes, lehet, hogy nem is érted a másiknak mi okoz gondot benne és egy alapos beszélgetéssel feloldható ez a konfliktus.

Szívességek:

Azok, akik ebbe a csoportba tartoznak, nagyon értékelik az önzetlen segítségnyújtást. Ha leveszel a vállukról olyan terheket, ami nekik kellemetlenséget okoz, azáltal érzik azt, hogy számíthatnak a másikra. Biztosítod őt a támogatásodról és ez az érzés az, ami neki a komfortos, biztonságos, meleg szeretet érzését nyújtja.

Ajándékozás:

Az egyik leg lenézettebb szeretetnyelv, pedig nem azt jelenti, amit elsőre gondolnánk róla. Az ajándékozás szólhat a felszínességről és a drágaságról. A jó ajándékozás azonban azon alapszik, hogy mennyire ismerjük a másikat. Ebben az esetben a gesztus az, ami fontos. Például ha megrendelni a másik kedvenc vacsoráját, vagy hozni neki a kedvenc csokijából. Az összeg lényegtelen, az a fontos, hogy szeretettel és figyelemmel fejeztük ki a másik iránt a valódi érdeklődésünket.

A jó kapcsolat alapja a minőségi kommunikáció, a minőségi kommunikáció alapja pedig az, hogy teljesen tisztában legyünk magunkkal és ezt megfelelő módon interpretálni is tudjuk a másik számára. Fontos azonban, hogy semmit ne erőltessünk, ami nekünk nem kényelmes. Sajnos néha van, hogy el kell engedni egymást úgy, hogy arról senki sem tehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás