promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erre a beugratós KRESZ-kérdésre rengeteg magyar nem tudja a választ – szerinted szabályosan parkol ez az autó?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A KRESZ-vizsgán sok beugratós kérdés van Magyarországon, és ez a parkolós kép sokakon ki szokott fogni.

Közeledik a jó idő és a nyár, így a suli végeztél újra rengeteg tini fog úgy dönteni Magyarországon, hogy megszerzi a jogosítványt. A kocsiba persze továbbra sem tudunk azonnal bepattanni, mivel előtte túl kell lendülnünk egy kacifántos KRESZ-teszten, ami nem mindig szokott elsőre sikerülni.

Itt rengeteg trükkös kérdéssel tudnak minket behúzni a csőbe, és olykor a válaszok is el tudnak minket bizonytalanítani. A KRESZ-vizsga még mindig egységes Magyarországon, ahol továbbra is 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk a 75-ből, akkor már jelentkezhetünk is a következő alkalomra, mivel a teszt sikertelen lesz.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak van egy hivatalos honlapja, amit ide kattintva értek el, és ahol megéri néha szétnézni, hogy a friss információkkal is tisztában legyetek.

Hogy a mostani kérdést helyesen meg tudjátok válaszolni, először mutatunk nektek egy képet, amit érdemes jól megfigyelni. A KRESZ-vizsgán is ugyebár sok ilyennel lehet találkozni.

Bizony, a parkoló autókat kellett megfigyelni, de lássuk, miképp szól a kérdés: a B jelű jármű az úttestek metszéspontjától hat méterre állt meg. Szabályosan tartózkodik ezen a helyen?

Természetesen van három válaszlehetőség is, amik közül választhatunk:

  • A: Igen
  • B: Nem
  • C: Csak akkor, ha a vezető a járművében marad

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila rögtön felhívja a figyelmünket arra, hogy itt van gyalogátkelőhely is, ráadásul nem is egy, hanem rögtön kettő. Ebben az esetben a gyalogátkelőhellyel kapcsolatos megállási szabályokat is figyelembe kell venni.

A KRESZ-szabályban úgy van Magyarországon, hogy úttestek metszéspontjától öt méteren túl állhatunk meg. Gyalogátkelőhely előtt kell még öt métert kihagyni, de közvetlenül a zebra után meg szabad állni.

Itt sokan esnek abba a hibába, hogy az A jelű járművel is elkezdenek foglalkozni. Ahogyan Pető Attila is elmondja, az valóban emiatt szabálytalanul parkol, a B jelű azonban nem. A helyes válasz így egyértelműen az A lesz.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás