promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
90 métert zuhant, mégis túlélte – A tudósok sem értik, hogyan lehetséges ez
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyesek szerint valóságos csoda történt, a tudósok persze megpróbáltak magyarázatot találni az esetre.

A hegyek valóságos geológiai csodák, melyek sokakat lenyűgöznek zord szépségükkel. Az égbetörő havas csúcsok és a csipkézett hegyormok őseinket is megihlették, nem véletlen, hogy oly sok mitológia helyezte istenei lakóhelyét a megközelíthetetlennek hitt hegyekbe. Ahogy teltek az évek, az emberi kíváncsiság és az egyre népszerűbbé váló kalandsportok szeretete végük arra sarkalta az embereket, hogy ezeket a fantasztikus helyeket is meghódítsák. Hihetetlen rekordok születtek, azonban sajnos rengeteg áldozatot is követeltek ezek a próbálkozások.

Manapság már nem számít a kiváltságosok hobbijának a hegy, vagy sziklamászás. Az egzotikus helyszínek mellett szinte mindenki találhat könnyebben és olcsóbban megközelíthető sziklás helyszíneket is, a veszély azonban ezeknél is ugyanúgy fennáll. 2011-ben egy fiatal, 28 éves nő valóságos csodával felérő módon élt túl egy 91 méteres zuhanást, amire a tudomány azóta is próbál magyarázatot találni.

Az IFLScience cikke szerint párjával együtt mindketten nagyon tapasztaltnak számítottak, hiszen már egészen fiatal kora óta hódol a mászás örömeinek, így közel 20 év tapasztalatával felvértezve vágott neki a csúcsnak vezető kalandnak. Nem kockáztattak, mindenben az előírások szerint eljárva viselték a biztonsági felszerelést, így a heveder és a fejvédő sem hiányozhatott. Közel voltak a célhoz és a nő éppen 91 méteres magasságban próbálta rögzíteni a falban a horgonyt, amikor megtörtént a baj.

A kötelén nem volt biztonsági csomó, így átcsúszott a hevederén, a fiatal mászó pedig a mélybe zuhant. 61 méternyi esés után egy sziklának csapódott, majd újabb 30 métert zuhant. Végül körülbelül 120 kilométeres sebeséggel csapódott neki a sziklának, ami megállította az esését. Egyszerűen lehetetlennek tűnt, hogy túlélje pedig mégis így történt. Egy gyalogos esetében már akkor is komoly esélye van a halálos gázolásnak, ha 70 kilométeres sebességgel haladó gépkocsi üti el.

Barátja azonnal a segítségére sietett és elsősegélyben részesítette, amíg a kiérkező mentőcsapatot várták. A nő ekkor még eszméleténél volt, de nem volt képes kommunikálni és láthatóan nagyon komoly fájdalmai voltak. Hamarosan korházba szállították, ahol újra kellett éleszteni és végre pontosan meg tudták állapítani a sérüléseit is. Traumás agyi, illetve belső sérüléseket szenvedett, többszörös bordatörése, combcsont- és medencetörése volt. Nagyon súlyos állapotban volt, de közvetlen életveszély nem fenyegette az orvosok szerint.

Az agyi, illetve gerincvelőt érintő sérülések miatt az alsó végtagjai időlegesen lebénultak, de a műtétek, valamint a rehabilitáció révén fantasztikus gyógyulást értek el nála. Az agyműködése lényegében helyreállt és lábait is ismét képes volt használni.

A tudósok sokat foglalkoztak ezzel az esettel, hiszen a fiatal nőnek egyszerűen nem volt esélye a túlélésre egy ilyen balesetet követően, akkor mégis hogyan történhetett? Végül arra a megállapításra jutottak, hogy az összes létező körülmény a lehető legszerencsésebb módon alakult esetében és a földet ideális testhelyzetben érte el, így jelentősen tompítva a becsapódást. Ennek köszönhetően sikerült elkerülnie az azonnali halálos sérülést. Bárhogyan történt is, ez valóságos csoda, a fiatal nő pedig azóta alighanem második születésnapjaként tekint arra a bizonyos napra.

Az alábbi videó jól mutatja, hogy milyen veszélyes sport ez, amit tényleg csak a legfelkészültebbeknek érdemes kipróbálni. Aki pedig egy hegymászást is bemutató akciódús filmre vágyik, azok ismét elővehetik a polcokról Sylvester Stallone Cliffhanger - Függő játszma című klasszikusát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás