promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért látunk fehér fényt a halálunk előtt? A tudósok most megtalálhatták a meglepő választ
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Haldokló emberek agyát tanulmányozták egy kísérlet során, meglepő következtetésre jutottak a szakemberek.

Vajon van élet a halál után? Ez a kérdés valószínűleg már mindenkinek eszébe jutott, hiszen érthető, hogy érdekel minket, mi történik velünk, miután meghalunk. Ezzel kapcsolatban rengeteg teória van, hiszen egyesek szerint a mennyországba, a túlvilágra jutunk, mások pedig úgy gondolják, hogy nyomtalanul elmúlunk – de akik túléltek egy halálközeli élményt, azok általában egy csalogató, békét árasztó, vakítóan fehér fényt emlegetnek.

Kifejezetten érdekes, hogy szinte mindenki, aki átélt egy hasonló, traumatikus élményt, az imént említett fehér fényt látta, akárhol is volt a világban. Ez a tudósokat is elkezdte foglalkoztatni, ezért elvégeztek egy elég furcsa kísérletet, hogy megnézzék, mi is történik az emberi aggyal a halálunk előtt – az eredmény pedig egészen meglepő volt, de nem biztos, hogy közelebb hozott minket az igazsághoz.

A kísérletben 4 haldokló páciens vett részt, mindenkin volt egy EEG műszer, ami az agyuk aktivitását vizsgálta. Kettő esetben a halál pillanatában nem történt semmi különleges, viszont a másik kettő embernél állítólag az utolsó másodpercekben nagy mértékben fokozódott a szív, illetve az agy aktivitása – utóbbinál pont abban a részben, ami az álomért, a hallucinációért és a tudatért felel.

Mivel sajnos a páciensek nem tudtak beszámolni az élményeikről, így a szakemberek csupán elméleti síkon tudták levonni azt a következtetést, hogy az utóbbi két embernél valószínűleg volt valamilyen „fehér fény”, vagy ahhoz hasonló jelenség, amit egyenesen az agyuk táplált, mintha valamilyen védelmi mechanizmus lenne beépítve – vagyis tudományos szempontból ez azt jelentheti, hogy az utolsó pillanatainkban az elménk egy kellemes hallucinációval ajándékozhat meg minket, hogy könnyebb legyen az élet elengedése.

A tudósok régebben már megtalálták a választ arra, hogy van-e élet a halál után, de nem mindenki lesz boldog tőle:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás