promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehet, hogy többé nem eszel parmezánsajtot, ha rájössz, miből készül
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A parmezán rögös útja a lasagne-dig. 

Az emberek időnként felfedeznek valamit az ételekkel kapcsolatban. Most a magyarok egyik nagy kedvence is, az olasz parmezán sajt került refelktorfénybe. 

A parmezán egy kemény, szemcsés sajt, amely Olaszország Parma régiójából származik.
A parmezán gazdag, diós íze és szemcsés állaga miatt az olasz konyha kedvelt alapanyaga, különösen a tésztaételek és a rizottó esetében. Gyakran reszelik salátákra és levesekre is, hogy még ízletesebbé tegyék. Olaszországban a parmezánt törvényileg szabályozzák annak biztosítása érdekében, hogy hagyományos módszerekkel állítsák elő, és hogy megfeleljen a meghatározott minőségi előírásoknak.

"Megtudtam, hogy a parmezánsajtot a tehénbébi gyomrából készítik és ettől sírni tudnék. Mostantól teljesen vegán leszek"

- írta az egyik felhasználó a Twitteren, másokat is arra késztetve, hogy ezt is megtudják. 

A parmezánt hagyományosan tehéntejből készítik, legalább 12 hónapig érlelik rézkádakban, ahol felmelegítik, és más összetevőket, például savót és oltót adnak hozzá. Ez az oltó az az anyag, amit a vegánok, vegetáriánusok és mindenki, akit csak egy kicsit is undorít a tehénbébik gyomornedvének fogyasztása, nem szeretnek hallani.

"Az állati oltó egy olyan enzim, amelyet az elválasztatlan borjú negyedik gyomrából nyernek"

- írja az egyik külföldi tejüzem.

"Életüknek ebben a szakaszában a borjúbébik még csak tejet fogyasztottak, így a tej megalvasztására szolgáló természetes enzim (kimozin) nagy mennyiségben van jelen szervezetükben. Ahogy a borjak idősebbek lesznek, a kimozin mennyisége csökken, és más enzimek veszik át a helyét (azok, amelyek más élelmiszerek emésztéséhez szükségesek)".

A kimozin segít elválasztani a tej szilárd anyagát a folyadéktól.

"A sajtkészítésnél az oltó segít a szilárd túró kialakításában, és döntő fontosságú a sajt megfelelő textúrájának megtalálásában. Míg egyes receptúrákban ehhez sav vagy savtermelő baktérium használatára kerül sor, a sajtkészítők az oltót használják, hogy jobban ki tudják alakítani a sajt végső ízprofilját"

- magyarázza a sajtkészítő. 

Néhány sajtkészítő ma már növényi oltót használ sajtjainak elkészítéséhez, bár a legtöbb sajtkészítő inkább a hagyományos módszereket részesíti előnyben - írja az IFL Science. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás