promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezen a trükkös KRESZ-kérdésen még a tapasztalt sofőrök is vitatkoznak – az a bizonyos leállósáv téged is megkavarhat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sok izzasztó kérdés van Magyarországon a KRESZ-vizsgán, és bizony ez is közéjük tartozik.

Biztosan most is sokan készülnek a KRESZ-vizsgára, de akik már régen túl vannak rajta, még azok is emlékezhetnek rá, hogy van bőven olyan agyafúrt kérdés, amivel be tudnak minket húzni a csőbe. Aki persze kisujjból vágja az egészet, és felkészült, azt nehéz kizökkenteni.

Tényleg érdemes alaposan tanulni, mivel kevés lehetőségünk van a hibázásra. A KRESZ-vizsga Magyarországon mindenhol egységes, vagyis 55 kérdést kapunk, amiket 55 perc alatt kell megválaszolnunk. Az 55 kérdés megválaszolásával összesen 75 pontot érhetünk el, de ha több mint 10 pontot elbukunk, akkor a vizsgánk sikertelen lesz. Vannak három pontos kérdések is, amiknél pontosan ezért nagyon nem szabad rossz választ adni.

Még a tapasztalt autósoknak és érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Nézzünk azonban egy trükkös kérdést, aminek a középpontjában a leállósáv van, és ami így szól: közlekedhetsz-e segédmotoros kerékpárral a leállósávon?

Három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Igen
  • B: Nem, az úttest szélén kell haladnod
  • C: Csak akkor, ha a sebességeddel a többi gépjárművet akadályozod

Most ugye nem a vizsgán vagytok, így nyugodtan merüljetek el benne, hogy melyik lehet a helyes válasz.

Magyarország zseniális KRESZ-professzora, Pető Attila rögtön megemlíti, hogy itt rögtön arra gondolnak sokan, hogy ez egy autópálya, vagy éppen autóút, és ezen nem közlekedhet segédmotoros kerékpár.

Azonban sokan nem tudják, hogy leállósáv nem csak autópályán és autóúton lehet. Ilyennel találkozhatunk lakóterületen belül, valamint kívül is. Ezeken a helyeken meg szabad állni várakozni, semmi nem tiltja, de szabad-e ezen haladni?

Nos, a KRESZ önmagában ezt nem tiltja. Pető Attila hozzáteszi, hogy az úttesten, és annak jobb szélén kell közlekedni, de akárhogy lapozzuk a jogszabályt, nem rendelkezik arról, hogy a leállósávon a haladás tiltott lenne. A helyes válasz így az A lesz, vagy az igen.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban meg is tehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás