promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erre a kacifántos KRESZ-kérdésre rengetegen nem tudják a választ, de vajon meg is büntethetnek érte?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyarországi KRESZ-kérdésbe a légzsák kavar be a leginkább, a fiatalabbak meg azért sülnek bele, mert gyermeküléssel kapcsolatos, és kicsit félvállról veszik. 

A KRESZ-vizsga Magyarországon még mindig nem változott, de azért a kérdések olykor át szoktak alakulni a mai kornak megfelelően. Még a rutinos sofőröknek is érdemes tájékozódni, hogy milyen változások vannak a KRESZ-ben. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak van egy hivatalos honlapja, amit ide kattintva értek el, és ahol megéri néha szétnézni.

A magyarországi KRESZ-vizsgán továbbra is 55 kérdést kapunk, amiket 55 perc alatt kell megválaszolnunk. Tehát egy kérdésre egy percünk van, de ha jól felkészültünk a tesztre, akkor ez elég is a megoldáshoz. Persze vannak kacifántos feladatok, amik alaposan meg tudják kavarni az ember agyát.

Ezek a kérdések persze nem megoldhatatlanok, és ha kicsit gondolkozunk rajtuk, akkor nem tudnak vele behúzni a csőbe. Nézünk is meg egy újabb ilyet, de most nem a teszten ültök, így nyugodtan merüljetek el benne, hogy melyik a helyes válasz.

Szállíthatsz-e három évnél fiatalabb gyermeket a személyautód első ülésén, ha az ülés elé nincsen beszerelve légzsák.

Itt három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Nem, három év alatti gyerek légzsák nélkül személyautóban nem szállítható
  • B: Igen, szabályosan beszerelt gyermekülésben
  • C: Kizárólag akkor, ha a gyermekülést a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban szereljük be

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila szerint ez tényleg beugratós kérdés lehet azoknak, akik felületesen tanulnak. A kérdés lényege természetesen az, hogy ha jobban tanulmányozzuk, hogy légzsák nélküli autóban szállíthatunk-e gyereket.

A gyermekszállításnak nem a légzsák a feltétele, hanem az, hogy a gyereket gyerekülésbe rögzítsük 150 centiméter alatt. A légzsákkal kapcsolatban csak annyit jelent ki a szabály, hogy ha ellentétes irányban szereljük be a gyerekülést, akkor a légzsákot ki kell kapcsolni. Tehát a helyes válasz így logikusan a B lesz.

Ha nincs légzsák, akkor menetirány szerint, vagy háttal is elhelyezhetjük a gyereket. A rendőrség persze a légzsákos mizéria miatt nem büntet, de a gyermekülésért már igen, szóval arra fokozottan kell figyelni.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban meg is tehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás