promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő, mi volt a szándéka Erzsébet királynőnek hőn szeretett unokáival
Borítókép:  profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A néhai Erzsébet királynő kemény dologra kötelezte volna mindkét unokáját. 

Megdöbbentő titok derült ki a tavaly elhunyt II. Erzsébet királynőről. A királynő azt akarta, hogy Vilmos és Harry herceg is csatlakozzon az afganisztáni háborúhoz - derül ki az ITV új dokumentumfilmjéből.

A beismerést Sir Mike Jackson tábornok, a hadsereg akkori vezetője tette. Ő így, hogy elárulta ezt a titkot, megszegte a szigorú protokollt azzal, hogy nyilvánosságra hozta az uralkodóval folytatott magánaudienciájának részleteit.

"Ő nagyon egyértelmű volt. Azt mondta: 'Az unokáimnak hadi kötelességüknek kell eleget tenniük. És ennyi volt. De úgy döntöttek, hogy Vilmos hadba küldésének (mint örökösnek) már túl nagy lenne a kockázata. De az öccse számára a kockázat még elfogadható volt."

Sir Mike megdöbbentő leleplezése a egy ötrészes dokumentumfilmben, a The Real Crownban lesz látható.

A sorozatból kiderül, hogy a királynő nem vette félvállról ezt a komoly döntést, mivel ő nagyon is tisztában volt azzal, mi folyik egy háborúban.

Sir John Scarlett, az MI6 (brit titkosszolgálat) akkori vezetője azt mondta:

"Természetesen mindenre teljes felhatalmazást kapott. Mindenki másnál hosszabb ideje teljes körű hozzáféréssel rendelkezik, bármilyen jellegű kivételes mennyiségű információhoz  betekintést kaphat. Nagyon-nagyon diszkrét, teljesen megbízható és a részleteket is tökéletesen ismeri. Emlékszem, akkoriban azt gondoltam: 'Hűha, Őfelsége többet tud erről, mint mi'."

Vilmos az egyetem elvégzése után 44 hetes kiképzést végzett a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián. A hadsereg tisztjeként 2006 decemberében nevezték ki, és 2008-ig a Household Cavalry kötelékében szolgált. Később a Királyi Légierőhöz és a Haditengerészethez csatlakozott.

Harry tízéves hadseregbeli szolgálata alatt két operatív bevetést teljesített Afganisztánban - 2007-8-ban és 2012-13-ban.

Annak ellenére, hogy Vilmos is szeretett volna csatlakozni a háborúhoz, leendő királyi pozíciójára való tekintettel már nem tehette ezt meg - írja a brit The Sun.

Mark Cann, a Brit Erők Alapítványának igazgatója elmondta:

"Vilmos nagyon szeretett volna menni. Egyértelműen. De a dolog összetett volt, és néhány hadat megjárt, tapasztalt ember is véleményt nyilvánított róla.  Bárki, aki a hadseregben szolgál, és nem volt még bevetésen, csalódottságot érez. És azt hiszem, különösen, hogy ez volt az egyetlen (háború) abban az időben, mindenki körülötted volt abban az időben, aki részt vett benne. Szóval van egyfajta csalódottságérzet, így Vilmos is ezt érezte."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás