promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezekre a magyar nyelvű SMS-ekre nagyon figyelj, ha nem akarsz óriási bajba kerülni
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha ilyen magyar nyelvű SMS-t kapsz, jobb, ha nem nyitod meg a linket! 

Rengetegszer írtunk már arról, hogy milyen sok az adathalászat Magyarországon (is), és egyre változatosabb platformokról támadnak be a csalók. Leginkább még mindig SMS-ben és emailben terjesztik a hackerek a hamis linkeket, átverve ezzel gyanútlan áldozataikat. 

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy NE dőljünk be nekik!

Bankok, kommunikációs szolgáltatók, csomagküldő cégek...És ez csak néhány platform a sok közül, ahonnan érkeznek az egyre inkább megszaporodó csalások. 

Most összeszedtük nektek, hogy milyen jellegű SMS-ekre érdemes extra gyanakvással tekinteni, akármilyen szépnek is hangzik a tartalmuk. 

Természetesen, ha nem családtagtól vagy ismerősünktől kapunk SMS üzenetet, alapból óvatosabban kezeljük azt, de sokszor hajlamosak vagyunk nem kellő figyelemmel lenni ezekkel a hacker próbálozásokkal. Ha éppen sietünk valahova, és utcán vagyunk, egy hirtelen bejövő SMS-ben lévő ismeretlen linkre akár reflexből is rákattinthatunk, főleg ha idősebb emberekről van szó. 

Stephen Cobb, egy vezető biztonsági kutató ezt mondja az SMS-ben kapott hackertámadásokról.:

"Szerintem az üzenet blokkolása is egy lehetőség, ha állandóan ugyanarról a telefonszámról kapunk üzeneteket, de az okosabb bűnözők pont ezért váltogatják a számaikat, hogy ne fogjunk gyanút."

Egyfajta kisokosként, itt vannak a legtipikusabb adathalász szándékú SMS üzenetek. :

Mintha ismerkedne, de ne dőlj be

Ha páldául olyan fajta különös üzenetet kapsz, amiben egy ismerősöd ismerőse arra hivatkozik, hogy az ismerősöd adta meg a számod neki, nehogy bedőlj! Ha az üzenetben pedig ott van egy "itt csekkolhatod a profilom" jellegű rész, akkor NE kattints a linkre. Arra ott a Facebook, és az egyéb közösségi oldalak. (Bár ott sem árt észnél lenni.)

Futárcsomag

Egy új SMS átverés járja az országot. Az emberek arról számoltak be, hogy olyan üzeneteket kaptak, amelyekben ez áll:

"[Név], egy csomagot/csomagot találtunk [a múlt hónapban], amely önre vár. Kérjük, igényelje a tulajdonjogát és erősítse meg a kézbesítést itt"

- majd csatol egy linket hozzá.

A linkre kattintva és a személyes adatok megadásával a kiberbűnözők ellophatják a személyazonosságot, kiüríthetik a bankszámlánk, vagy rosszindulatú szoftvereket telepíthetnek a telefonunkra. Győződj meg arról is, hogy soha nem veszed fel az ilyen körzetszámokról érkező telefonhívásokat, sem a külföldi hívásokat (ha csak nincs kint ismerősöd). 

Bezárják a banki számlád

A kiberhackerek gyakran álcázzák magukat megbízható intézményeknek, például banknak vagy közüzemi szolgáltatónak, hogy rávegyenek valakit jelszava, PIN-kódja vagy más személyes adatai kiadására. Az üzenet például így hangozhat:

"XY bank bezárja bankszámláját. Kérjük, erősítse meg PIN-kódját a [URL] címen, hogy számlája továbbra is aktív maradjon."

Az ilyen jellegű üzenetek olyan sürgős megfogalmazásokat is tartalmaznak, mint például: "Ha 24 órán belül nem válaszol, a számláját bezárjuk". Cobb szerint a legjobb, ha közvetlenül ahhoz a vállalathoz fordulunk, amelyik ezt az ijesztő üzenetet küldte. Lehet, hogy ehhez fel kell hívnia a bankunk, de legalább a hiteles forrástól megerősítést kaphatunk arról, hogy személyes adataink biztonságban vannak. Az online vásárlásnál is óvatosnak kell lenni. 

Nyereményjátékok

A túl szép ahhoz, hogy igaz legyen kategória. Amikor nem is játszottunk semmivel, de mégis kapunk egy ilyen jellegű üzenetet, hogy "Gratulálunk! Ön nyert egy laptopt/tabletet/telefont/számítógépet/autót stb....", az már enyhén gyanús lehet. 

Ha nem emlékszel arra, hogy valamilyen versenyen részt vettél volna, ne kattints a linkre, mert véletlenül olyan linkre léphetsz, amely rosszindulatú kódot, például malware-t tölt le a telefonodra, ami károsíthatja vagy akár le is tilthatja a telefonod. 

Ismeretlen számok

Létezik egy számhamisító szolgáltatás. Az ilyen jellegű üzenet gyakran azt jelzi, hogy valaki veszélyben vagyunk, vagy valakinek segítségre van szüksége, és a bűnöző arra kéri, hogy hívják vissza őt vagy küldjünk neki egy sms-t. Ráadásul a csalók mindent megtesznek azért, hogy minél tovább tartsák a vonalban, például automata hangüzenet-szolgáltatást használnak. Mivel a nemzetközi tárcsázás az egekbe repítheti a telefonszámlát, ez sok pénzt jelent a csalók zsebében. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint az alábbi körzetszámokról érkező üzenetekre és hívásokra kell figyelni: (ez mind külföldi szám) 268, 284, 473, 664, 649, 767, 809, 829, 849 és 876. Ismeretlen számok esetében ne vedd fel a telefont, és ne küldj vissza SMS-t. Ha valóban ismernek, akkor nagy eséllyel úgy is újra fel fognak keresni.

Letiltott bankkártya

Senki sem akar problémába ütközni a bankjával. Ezért amikor kapunk egy gyanús SMS-t, amelyben figyelmeztetnek, hogy a bankkártyánkat gyanús tevékenység miatt zárolták, nagy a kísértés, hogy rákattintsunk a szövegben megadott linkre a probléma megoldása érdekében - pedig pontosan ezt nem szabad tenni. "

Ne válaszolj olyan e-mailre, telefonhívásra vagy szöveges üzenetre, amely személyes vagy számlainformációk megadására szólít fel akár közvetlenül az e-mailben, akár az e-mail által küldött weboldalon"

Mondja Cobb. Legjellemzőbben a milleniáliumi generáció esik bele leginkább a telefonos átverésekbe - írja a Readers's Digest. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás