promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átvertek mindenkit Ferenc pápa bizarr fotójával, még a Vatikán is ledöbbent a hamis képen
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Igazából mindenki imádta Ferenc pápa interneten terjedő fotóját, viszont kiderült, hogy hamis, és nem a Vatikánban készült.

Zajlik az élet a Vatikánban, és persze Ferenc pápa körül is. Nem olyan rég leplezték le a tervet, hogy egy miniatürizált digitális könyvet küldenek az űrbe, amely a remény üzenetét tartalmazza. A „nanokönyvecskét” egy SpaceX Falcon 9-es rakéta állítja Föld körüli pályára 525 km-es magasságban. A rakéta június 10-én indul a kaliforniai Vandenberg légibázisról – jelentették be egy római sajtótájékoztatón.

A mindössze 2 mm-es elektronikai eszközt mikrogravírozással készítették. A nanokönyv Ferenc pápa 2020.as, a koronavírus-járvány tombolása idején elmondott, reményre buzdító beszédét tartalmazza. Akkor az egyházfő az esős Szent Péter téren buzdította a „megijedt és elveszett” világot arra, hogy gondolja át prioritásait.

Közben a hétvégén gyakorlatilag megőrült az internet egy fotó miatt, ami Ferenc pápáról készült. Ezen az látható, hogy az egyházfő a laza téli kabátban pózol, egészen fiatalos stílusban. A legtöbben imádták a képet, és dicsérték Ferenc pápa divatos és felszabadult stílusát.

Na igen, de közben a BuzzFeed News arról számolt be, hogy a fotó hamisítvány, ráadásul mint kiderült, a manipulált képet egy mesterséges intelligencia hozta össze, persze egy 31 éves chicagói építőmunkás, Pablo Xavier segítségével. Közben többen felvetették, hogy az MI által manipulált fotókat egyre nehezebb lesz megkülönböztetni a valóságtól, és ez a lavina el is kezdett beindulni.

„Megpróbáltam kitalálni, hogyan lehetne valami vicceset összehozni. Úgy gondoltam poénos lesz a pápára ráadna egy ilyen kabátot. Határozottan ijesztő, hogy az emberek elhitték, hogy valódi, anélkül, hogy megkérdőjeleznék”

-  mondta a fiatal férfi, aki katolikus családban nőtt fel, így semmilyen rosszindulatú dolgot nem akart Ferenc pápa ellen, egyszerűen csak viccesnek találta az egyházfőt pufikabátban.

Nem is sejtette, hogy a kép így fel fogja robbantani az internetet. Legutóbb a Donald Trump letartóztatásáról készült hamis fotók bolygatták fel az állóvizet, és lehet ezekből egyre több lesz.

Ferenc pápa közben hamarosan újra Magyarországra látogat, pontosabban április 28-án. A háromnapos látogatásra a Vatikán és a nemzetközi sajtó is készül. Magyarország az egyetlen ország Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás