promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin nevetséges reakcióján röhög a fél világ – aligha ilyen hírnévre vágyott
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kína és Oroszország elnökének moszkvai egyeztetése félelmetes bejelentések helyett inkább humoros pillanatokat szült.

Oroszország Ukrajna lerohanása óta egyre jobban magára maradt a világban. Lassan már egy kézen meg lehet számolni azokat az országokat, amelyek vezetői még hajlandóak beszélni a korábban sokak által csodált moszkvai vezetővel. Putyin számára így egyre inkább létkérdés, hogy képes legyen komolyan vehető szövetségeseket szerezni, hiszen országa lassan nem csupán hadi, hanem gazdasági téren is kezdi megsínyleni az invázióra adott nyugati választ. Amit korábban fáradtságos munkával felépített, az szépen lassan kezd saját ambícióinak terhe alatt összeroskadni.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása ezért is jelzésértékű. A világ egyik legerősebb állama, az egyetlen, amely talán még az Egyesült Államok vezető szerepét is képes lehet idővel megszorongatni, és azon kevesek egyike, amely nem csapta még rá az ajtót az orosz vezetőre.

A távolkeleti állam hivatalosan persze nem is kötelezte el magát az oroszok mellett, egyelőre nagyon ügyes és kifinomult politikát folytatva egyensúlyoz a semlegesség vékony határmezsgyéjén. Nem támogatják az agressziót, de nem is ítélik el Putyint a nyugatiakhoz hasonlóan, ugyanakkor szinte folyamatosan a béke fontosságáról beszélnek és többször is hangsúlyozták, hogy ők lehetnek a legsikeresebb békeközvetítők a háborúban álló felek között.

A háromnapos moszkvai látogatás a hírek szerint nagyon jó hangulatban telt, bár a találkozásról készült képek nem mindig erről árulkodnak. A legviccesebb képek egyike a Unilad szerint akkor készült, amikor a kínai elnök kedves barátjának nevezte komor arccal üldögélő orosz kollégáját, aki láthatóan nem volt annyira elragadtatva a közvetlen megszólítástól.

Az internet népe rögtön ugrott a vicces jelenetet látva. A legtöbb komment kiemelte, hogy a kép jól tükrözi a két ország közötti erőviszonyokat. A kínai elnök teljesen nyugodtan, szinte atyáskodó módon ült, miközben Putyin feszengett és jól láthatóan zavarban volt. Olyan benyomást keltett a helyzet, mint amikor a gazdagabb és hatalmasabb rokontól kell szívességet kérnünk, holott legkisebb porcikánk sem vágyik erre. Az orosz elnök tisztában van kiszolgáltatott helyzetével, de nem tud mit tenni. Minden segítségre és támogatásra szüksége van.

Az már csak a hab volt a tortán, hogy a találkozót követően vírus módjára árasztotta el és tarolta le az internetet egy másik kép is, amin minden oroszok vezetője látszólag éppen térdet hajt látogatója előtt és kezet csókol neki. Ez természetesen csak egy mesterséges intelligencia segítségével készített kamufotó volt, de ez aligha vigasztalja a sokak szemében már inkább nevetségesnek, mint erőskezű és tehetséges vezetőnek tűnő orosz elnököt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás