promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ellentétek vihara: összecsaptak a magyar orvosok és a szülők, és a vita csak élesedik
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jövőben a szülő is írhat igazolást, ha beteg a gyerek.

Rengeteg bosszúságot tud okozni egy szülőnek, mikor a gyerek csak egy enyhe megfázással küzd, de az iskolában kérik az orvosi igazolást róla. Ilyen esetben tanácsos mérlegelni szülőként, hogy van-e olyan állapotban a gyerek, hogy tud menni iskolába, vagy annyira azért rosszul van, hogy ne menjen emberek közé, még ha nem is fertőző. 

De a papír az első, amit kérnek a tanárok ilyenkor, igazolva, hogy nem-e csak lógott az iskolából a diák. Ilyenkor kikerülhetetlen az orvos és bár addigra már meg is gyógyult a beteg gyerek, de muszáj ezt a macerás ügyintézést is elintéznünk. Nos, jó hír, hogy a  közeljövőben ez már nem lesz kötelező. Legalábbis nem mindenhol. 

Nem mehetünk el amellett sem, hogy sokan tényleg visszaélnek az orvosi igazolásokkal, és akár egy "nincs kedve menni a gyereknek iskolába" napot is leakarnak igazoltatni az orvossal, hogy ne legyen ebből baj. Az elmúlt időben viszont egy nagy változás előkészítésén dolgoztak. Hamarosan a szülő is adhat igazolást gyermeke hiányzásáról, abban az esetben, ha 3 napnál nem több időről van szó- írja az Érdmost .

Érden, már januártól szerették volna bevezetni ezt a változtatást a gyakorlatban, de nem értenek ezzel mindenhol egyet a háziorvosok, az iskolák és a szülők. 

Azt javasolták a házi gyermekorvosok, hogy az iskolák az átlagos három nap helyett ötször három nap szülői igazolást fogadjanak el. Ezt több iskola már alkalmazza, és a statisztikák szerint nem nőtt a hiányzások száma. Az oktatási intézmények azonban ezt egy oktatásügyi rendeletre hivatkozva nem tudják elfogadni. Sok iskola határozottan ellenáll a módosításnak, és félnek, hogy ezzel nőni fog a kamu igazolások száma. 

Szilasné Mészáros Judit, a Vörösmarty Mihály Gimnézium iskolaigazgatója ezen a véleményen van.:

„Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy végtelen mennyiségű szülői igazolásra legyen lehetőség egy oktatási intézményben. Ha befogadnánk a szülői nyilatkozatot, esélyt adnánk arra, hogy egy gyerek úgy kerüljön vissza a közösségbe, hogy egyáltalán nem látta orvos – holott lehet fertőző betegsége is.”

„Beteg gyermek csak orvosi igazolással térhet vissza.  A szülő által igazolható három napot bővíteni tudjuk a házirendünk szerint, de ebbe nincs beleszólásuk a házi gyermekorvosoknak, ez a mi hatáskörünk. Megértem, hogy telefonon, bemondás alapján nem ad igazolást a gyermekorvos. De azt elfogadhatatlannak tartom, ha vizsgálat után, indokolt esetben sem ad.”

– hangsúlyozta az igazgatónő, hozzátéve: iskolájukban három napot igazolhat a szülő. Viszont kikérővel (síelés, rokonlátogatás, előre tervezhető program esetén) az intézményvezető elengedi a gyermeket.

Abban az esetben viszont, ha a gyermek csak szülői nyilatkozatot tud bemutatni egy több napos betegség után, nem jár jól a szülő. 

„Igazolatlan marad a hiányzása. A szülő a gyermekorvos felettes szervéhez fordulhat, és a gyermekét ért sérelem miatt beperelheti az orvosát”

–mondta még el az igazgatónő.

Dr. Koncz Levente érdi háziorvos szerint :

„Vannak olyan állapotok, amelyek különösebb kezelés nélkül elmúlnak, és ezt tudják a szülők is, akik fel tudják mérni a gyermekük állapotát. Nekünk, gyermekorvosoknak, gyakorlatilag a szülők által elmondottakat kell az aláírásunkkal igazolni. Csakhogy mi nem vagyunk közjegyzők, és nem is írja elő semmiféle jogszabály, hogy igazolást kell kiadnunk.” 

Majd így folytatja:

„A szülő és az iskola közti kapcsolatot kellene úgy kialakítani és megerősíteni, hogy elég legyen a szülő szava arra nézvést, hogy a gyermek meggyógyult és visszatérhet az intézménybe. Nem beszélve arról, hogy a péntek délelőtt kiadott orvosi igazolás lehet, hogy hétfőre már érvényét veszti, mert a gyermek visszaesik, vagy – előfordult ilyen eset – eltöri a karját a hétvégén.”

[[c2]]

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás