promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olcsó árakkal habzsi-dőzsiznek a szlovákok, már a magyarok is oda járnak vásárolni
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon az árak az egekben, a szomszédban feleannyiba kerül minden. Egyre többen mennek Szlovákiába vásárolni.

Az utóbbi évek folyamatos áremelkedései után már eljutottunk egy olyan szintre, hogy sokak számára nem az a nagy kérdés, hogy milyen finomságot vegyen magának és családjának enni, hanem az, hogy egyáltalán kerül-e még valami az asztalra a hó végén. Ha a magyarországi hűtőszekrények mesélni tudnának, alighanem nagyon szomorú történeteket regélnének.

Az elmúlt időszakban mi is beszámoltunk róla, hogy egyre több hazai kereskedelmi lánc kapcsolódik be az erősödő árháborúba, azonban sokak számára még így is megfizethetetlenül drágák maradtak az élelmiszerek. A régen alapvető cikkek közé tartozó kenyér, tojás és tej ára például olyan mértékben drágult, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Mindenki keresi a megoldást és próbálja átvészelni ezt az időszakot, de a hazai bérek mellett kétszer is át kell gondolnunk, hogy mire adunk ki pénzt.

A KSH kimutatását talán jobb, ha sokan meg sem nézik, mert elkeserítő adatokat találhatunk benne. 2022 februárjához képest, tehát egy év leforgása alatt az élelmiszerek ára 44 százalékkal emelkedett. Az alapvető élelmiszerek drágulása azonban még ennél is sokkal magasabb. A kenyér 80,6 százalékkal, a tojás 79,4 százalékkal, a vaj 76,6 százalékkal, a sajt 76,1 százalékkal, a tejtermékek 75,8 százalékkal, az lisztek pedig 73,8 százalékkal drágultak a vizsgált időszakban.

 A megoldás a problémára úgy tűnik, hogy alig néhány száz kilométerre van tőlünk. Egyre többen jönnek rá ugyanis, hogy ha kedvezőbb árak mellett szeretnének vásárolni, akkor Szlovákia felé kell venniük az irányt.

A HelloVidék annak járt utána, hogy mennyit spórolhat az, aki nagybevásárlását a szomszédos Szlovákiában intézi. Az eredmény érdekes és elkeserítő is egyben.

A határmenti települések áruházainak parkolóiban egyre több magyar rendszámú kocsit látni, ami nem véletlen. A zöldségárak a brokkoli kivételével valamivel alacsonyabbak, mint nálunk, ellenben a kenyér esetében már hatalmas a különbség. Míg itthon a fél kilogrammos kiszerelés ára 5-600 forinttól indul, kint egykilós kenyeret is tudunk már venni 600 forintnak megfelelő áron.

A vizsgált Tesco márkájú vaj ára itthon 4990 forint/kiló, ezzel szemben szomszédunknál csupán 3086 forintnyi összeget kell kifizetnünk érte. Ugyanígy a tehéntúró (3436 forintos hazai ár kilogrammonként szemben a 2500 forintos kintivel), többféle sajt, valamint a száraztészták ára (itthon 669 forint a fél kilós csomag, náluk 306 forint) is jóval kedvezőbb Szlovákiában.

Akkor válik különösen szomorúvá ez a történet, ha hozzátesszük, hogy náluk az alacsonyabb árakhoz magasabb átlagkeresetek társulnak. Ennek tükrében tényleg érdemes megfontolni, hogy akinek van rá lehetősége, a vásárlását egy kirándulás keretében északi szomszédunknál intézze.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás